Četvrtak 22.11.2012.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto:

Teška vremena, a ruke prazne

POSLEDNJA ZAJEDNIČKA FOTOGRAFIJA: Porodica Tomović

Pisali smo i da je jednokratnu novčanu pomoć, u iznosu 200 australijskih dolara, prva dobila samohrana majka šestoro dece Slavica Devidžić iz Zvečana, iako je najteže otpremiti pošiljke na Kosovo. I dok su se majka, njene ćerke i sin radovale novčanoj pomoći koja ih je zatekla u dobrom zdravlju, prilog u istom iznosu preuzeo je Vukomir Tomović iz Novog Pazara.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- Zorka mi je umrla nepun mesec pošto smo dobili prethodni novčani prilog od Rajke Tarlać. Bila je to njena poslednja radost. Možda joj je to pomoglo i da lakše ode s ovog sveta i ostavi nepokretne sinove, verujući da će ih se ljudi poput Rajke Tarlać bar povremeno da sete... Rak je siroticu jeo i poslednjih mesec dana kao duh se kretala po kući, kao da želi još koji sat da se dece nagleda i meni izda nalog kako da ih uslužim... - pričao je Vukomir Tomović koga je smrt supruge u 58. godini života emocionalno urušila, ali i probleme udvostručila.

RASTU UZ BAKE I DEKU: Marko i Marija Okuka
 


Osim dva sina obolela od cerebralne paralize, Vukomir sada neguje i 83-godišnju majku koju su noge izdale.


- I ona je s nama došla u Novi Pazar iz Pasjeg Potoka da bi pomogla meni i Zorki. Danas Zorke nema, majka je u postelji, a 26-godišnjeg Ivana i 35-godišnjeg Predraga i ja jedva mogu da podignem. Uprava Novopazarske banje mi je izašla u susret i drže Predraga u stacionaru. Ja primam samo 8.000 dinara na ime tuđe pomoći i nege za Ivana, što ni izbliza ne pokriva njegove potrebe. Na socijalnu pomoć nemam pravo i ne pitajte me kako preživljavamo.

Bol do neba

 

- Jako teško izlazim sa Ivanom nakraj. Njegova patnja zbog gubitka majke je neutešna. U vreme sahrane i parastosa koji su usledili bio sam prinuđen da ga odvedem u Novopazarsku banju. Ali ni prisustvo brata, ni stučnjaka, kao što su defektolozi i psiholozi, nisu pomogli. Morao sam da ga vratim kući. Ima osećaj da želi samo da gleda prostor po kome se ona kretala i da, iako svestan njene smrti, negde u sebi se nada da bi se iznenada mogla pojaviti... Tuga je to neopisiva... - kaže Vukomir Tomović.


Marku i Mariji 200 dolara

 

Prilog od 200 australijskih dolara uručen je beogradskim rođacima petogodišnjem Marka i četvorogodišnje Marije Okuka iz Berkovića, čiji su roditelji poginuli u saobraćajnoj nesreći.


- Marko i Marija su predivna deca, napredna i pametna. Ne viđam ih često, ali pri svakom susretu pomislim da su napori baka i deka da im, uprkos strašnoj trgediji, omoguće odrastanje sa što manje trauma, dao rezultate. Ova vrsta podrške zemljaka mnogo znači roditeljima poginulog bračnog para. Istina, Gojko Okuka je preminuo tako da Goran Đurica, sad jedini deda mališana, ima dvostruku odgovornost i uspešno se nosi sa njom -rekla je Ljiljana Višnjić koja će proslediti donaciju.

Zahvalite se Rajki Tarlać i njenim prijateljima na ovim za nas golemim parama, ali me ne pitajte na šta ću ih utrošiti. Toliko je rupa koje treba zakrpiti - kaže na kraju ovog razgovora Vukomir Tomović i naglašava da je prva donacija posle Zorkine smrti stigla od Rajke Tarlać, kao i poslednja kojoj se nesrećna žena obradovala, pa je stoga njena vrednost mnogo veća od materijalne za ovog ucveljenog supruga, odgovornog sina i brižnog oca.


I po glasu Užičanke Slavice Polimčević-Bošnjaković, nakon prijema 100 dolara za njenu 20-godišnju ćerku Doris, bilo je jasno da se nešto nemilo događa.


- Ja sam sa Doris na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj već dva meseca. Onda je i Rajki Tarlać i svim našim dobročiniteljima jasno koliko nam ovaj novac znači - pričala je majka Slavica, čije su reči nadjačavali bolni krici njene ćerke, slepe od rođenja i obolele od cerebralne paralize i epilepsije.


Na trenutak prekida razgovor sa nama i dok čekamo da nastavi, u telefonsku slušalicu dopire nežno šaputanje ove samohrane majke i bolni zvuci više se ne čuju.


- Mesecima već Doris trpi bolove. Kukovi su joj potpuno deformisani i jedini lek za to je operacija. Nažalost, svaki hirurški zahvat je visokog rizika, jer moja miljenica boluje i od epilesije. Hoće li i kada biti operisana još ne znam, ali znam da će konzilijum doneti najbolju odluku za nju. Prate je lekari različitih specijalnosti, naravno presudnu reč ima ortoped, a ja lično imam bezgranično poverenje u njih, kao što sam imala pre desetak godina u čitaoce "Vesti" kojima sam se za pomoć obratila - rekla je Slavica Polimčević-Bošnjaković, koja je osim bolesne Doris izvela na put još dve ćerke.


Kaže i da će Rajka Tarlać zauzimati posebno mesto u njenim sećanjima, jer je mislila na njenu Doris upravo sada kada prolazi kroz jednu od najbolnijih životnih kriza.


- Da nije bilo "Vesti" i svih vaših humanih čitalaca, pitanje je da li bi moja Doris uopšte preživela do sada, a ja uspela jednoj ćerki da omogućim da završi srednju školu, a drugu, izuzetnog đaka, pošaljem na studije - kaže ova majka koja je celu sebe ćerkama dala i već deset godina uživa poštovanje naših čitalaca.

2024 © - Vesti online