Sreda 21.11.2012.
22:22
Beta

File: U EU bez bilateralnih problema

Ne postoji nijedno tako moćno oruđe za promene, kao što je proširivanje i moramo ga mudro koristi širom našeg susedstva

File je naglasio da ti sporovi moraju biti rešeni pre potpisivanja sporazuma o članstvu.

"Moramo biti sigurni da nerešena bilateralna pitanja neće biti 'mine' koje će ekplodirati pred našim licem tokom postupka prijema novih članica", ukazao je File u raspravi o rezoluciji koju je usvojio EP snažno podržavši politiku prijema novih članica u EU.

File je naglasio da se svim sredstvima: pregovorima, arbitražom, posezanjem za sudom u Hagu, mora uhvatiti u koštac sa svim otvorenim pitanjima uporedo s pregovorima o članstvu.

Evropska unija jača ako se, uz unutrašnju integraciju, širi i prihvata u članstvo nove zemlje, rekao je evropski komesar za proširivanje.

On je podvukao i da je ključno da se sredstva za pripremu zemalja-kandidata za članstvo efikasno troše, i podržao stav rezolucije EP o tome da buduća sredstva iz fondova EU za reforme u zemljama na putu u članstvo ne smeju biti realno manje od dosadašnjih.

File je naglasio da "ne postoji nijedno tako moćno oruđe za promene, kao što je proširivanje i moramo ga mudro koristi širom našeg susedstva".

Evropski komesar je upozorio da ne sme doći do "zamora od proširivanja jer ako bi se zamor od proširivanja pretvorio u zamor reformi, onda bismo imali veliki problem" i to "zato što svaki problem u našem susedstvu jeste i naš problem", naglasio je on.

Parlament Evropske unije je u rezoluciji naglasio da kandidati za članstvo u EU moraju u potpunosti ispuniti sve uslove, ali je predočio i da je presudno važno voditi računa o socijalnoj komponenti reformi i da Evropska unija ima "sposobnost integracije" novih članica.

Taj integracioni kapacitet, kako je podvučeno, "mora značiti da zemlja koje ulaze u članstvo jačaju, a ne da štete sposobnosti Unije da zadrži zamah u sprovođenju svojih politika".

Naglašeno je da Unija, ulaskom novih članica, mora održati sposobnost delovanja svojih institucija i raspolagati sa dovoljno sredstava da očuva svoju ekonomsku i socijalnu koheziju.

Uslovi za ulazak u članstvo moraju biti tačno, jasno, pošteno utvrđeni, ne sme biti "dodatnih uslova", niti se sme dozvoliti da neka zemlja bude primljena u EU, a da uslovi nisu sasvim ispunjeni, stoji takođe u rezoluciji EP o proširivanju.

2024 © - Vesti online