Četvrtak 22.11.2012.
08:00
Večernje novosti

Kako lišće uništava auto

Između haube i vetrobranskog stakla postoji sistem otvora i kanala kroz koji otiče voda: Dosta lišća koje ne možemo da očistimo ostane, “zavuče” se i začepi odvode
 

"Primetila sam da u automobilu koji je još u garanciji, u kabini ima sve više vlage. Nedavno, posle kiše, u kabini je bio pravi potop. Obratila sam se ovlašćenom servisu, ubeđena da je u pitanju loše dihtovanje, a oni su mi rekli da je “krivac” lišće koje se zavuklo između haube i šoferšajbne", jada se Jovana Z. iz Novog Sada i pita da li je to moguće ili joj “prodaju priču”. Možda se nekome čini da je postavila pomalo neuobičajeno pitanje, ali pitanje nije nimalo naivno.


Kanali

Između haube i vetrobranskog stakla postoji sistem otvora i kanala kroz koji otiče voda. Dosta lišća koje ne možemo da očistimo ostane. Ono se “zavuče” tako da začepi odvode, pa se dešava da vode dopre i do kabine, kaže majstor Marković i dodaje da je majstor verovatno u pravu.

U tom slučaju, nastavlja on, jedini lek je da se lišće ukloni, bilo da se usisa ili izduva iz tog sistema.

- Moguće je da je pojava vlage u kabini i kondenzacije uslovljena takođe lišćem, odnosno prljavštinom koja se nakupila u filteru, za koji se pogrešno kaže da je filter klima-uređaja, ističe majstor.

Preventiva

"Ukoliko nemate garažu, ne bi trebalo da vozilo parkirate baš ispod drveća. Nije loše da, kada odvezete vozilo na pranje, zatražiti i dodatnu uslugu - uklanjanje nakupljenog lišća u tim odvodima" - kaže Marković.

2024 © - Vesti online