Sreda 21.11.2012.
10:38
Blic

Zašto su Tajlanđanke odsecale muževima penis?

Neveran si? Ode penis!
 

U njemu Kasijan Banganada i četvorica njegovih kolega opisuju kako su tokom pokušaja zašivanja amputiranih penisa koji nisu završili kao obrok živinčadi usavršili hiruršku tehniku, a tekst je dopunjen upečatljivim fotografijama.

Na samom kraju teksta lekari zaključuju da je "zanimljivo da nijedan pacijent nije podneo krivičnu prijavu protiv svoje napadačice".

Praksa odsecanja penisa u Tajlandu je od prvog pominjanja te, 1983. godine, postala stalna tema multidisciplinarnih istraživanja širom sveta. Tako su, na primer, u članku pod nazivom "Faktori amputacije penisa u Tajlandu", objavljenom 1998. u časopisu "Nursing Konekšens", Gregori Behtel i Sesilija Tiler sa Medicinskog koledža Džordžije analizirali su razloge koji se kriju iza ove surove prakse i ustanovili da prednjače tri: finansijska kriza, konzumiranje alkohola ili droge od strane žena neposredno pred nego što obogalje muža i javno ponižavanje supruge dovođenjem druge supruge ili održavanjem veze sa ljubavnicom.

Godine 2008, "Džornal of jurolodži" objavio je studiju doktora Džinoe Fergusona i Stiven Brendisa sa Univerziteta Vašington u Sent Luisu, nazvan "Epidemija amputacije penisa u Tajlandu sedamdesetih godina".

Ferguson i Brendis zaključuju da "žene javno ohrabruju i podstiču ostale ponižene supruge na ovaj čin, što je dovelo do pogoršanja situacije. Većina izveštaja o amputacijama penisa širom sveta posledica su onoga što je postalo uobičajeni način osvete u zemlji u kojoj je vernost izuzetno cenjena vrlina".

2024 © - Vesti online