Petak 05.02.2010.
18:22
Tanjug

Ugljanin kritikovao reisa Mustafu Cerića

Ne meša veru i politiku: Sulejman Ugljanin
 

Ugljanin jerekao da nije u potpunosti upoznat sa Cerićevom izjavom, ali da generalno smatra da politiku treba prepustiti političarima, a veru verskim poglavarima.

"Jer, veliko je zlo za društvo kada se političari počnu baviti verskim pitanjima, a verski poglavari političkim pitanjima", ocenio je Ugljanin, koji je lider koalicije Bošnjačka lista za evropski Sandžak i predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u Srbiji.

Cerić je, inače, u razgovoru sa predstavnicima Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ), poručio da Bošnjaci "imaju pravo da se upišu u birački spisak za predstojeće ustanovljavanje statusa Bošnjaka u Republici Srbiji", kao i da je to njihova patriotska i verska dužnost.

"Do sada ste vi u Srbiji, kao i mnogi Bošnjaci u okruženju, bili izvan zakona, izvan državne strukture koja treba da brine o vama kao građanima, ali i kao posebnoj nacionalnoj manjini, kao što brinu o Mađarima u Vojvodini i još nekim drugim nacionalnim manjinama", rekao je Cerić.


Pogrešila islamska informativna agencija?

Visoki funkcioner Bošnjačke kulturne zajednice Samir Tandir izjavio je da je zvanična verska informativna agencija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pogrešno interpretirala izjavu reis-ul-uleme Mustafe Cerića o statusu Bošnjaka u Srbiji.
Tandir, koji je i portparol Mešihata Islamske zajednice u Srbiji kojim rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, istakao je da je izjava Cerića je pogrešno interpretirana i to će biti odmah ispravljeno na zvaničnim sajtu Rijaseta i Islamske zajednice u Srbiji, koji je tu izjavu preneo.

2024 © - Vesti online