Sreda 21.11.2012.
12:29
Đ. Barović - Vesti

"Oluja" je delo Amerike

CIA uz Gotovinu: Pukovnik Slobodan Vukosavljević

U razgovoru za "Vesti" ovaj pukovnik, prisećajući se tih susreta, ali i mnogih drugih, javnosti manje poznatih detalja s početka devedesetih prošlog veka, tvrdi da je poruka Gotovine krajiškim Srbima da se vrate u Hrvatsku neiskrena i cinična.

- Verovatno priželjkuje da se vratimo kako bi završio posao koji nije mogao 1995. godine. Ukoliko neko smatra da su civili tokom akcije "Oluja" ubijani sporadično, bez strategije, onda se grdno vara. Gotovina je vojničku karijeru gradio isključivo učestvovanjem u akcijama po Africi i Južnoj Americi gde je poenta bila zastrašivanje ili eliminacija stanovništa.

- Da sve nije rađeno pod američkim patronatom, isplivali bi brojni zločini počinjeni od Čada preko Hondurasa i Gvatemale. Ovako, on je to svoje znanje još jednom nekažnjeno primenio i u svojoj zemlji - ističe Vukosavljević i dodaje da je general Gotovina upravo u Južnoj Americi učestvovao u obuci proameričkih snaga pod direktnom kontrolom CIA, ali i da su SAD sličan scenario pripremale za Balkan još početkom sedamdesetih.

Zajedno na more

Vukosavljević se priseća i jednog, neformalnog razgovora sa Gotovinom te 1994. godine.
- Sastankom je rukovodio predstavnik Unprofora iz Grčke i posle zvaničnog dela smo ostali još malo u njihovoj bazi. U jednom trenutku mi je prišao Gotovina i rekao: "Ovaj Grk nas poziva da zajedno idemo kod njega na more." Odgovorio sam mu doslovce: "Pa mi već imamo svoje more." Samo me je pogledao čudno.

- Kada je 1971. godine na planini Raduši propao pokušaj ubacivanja 19 hrvatskih ekstremista, koji su trebali da započnu "revoluciju", CIA je godinu dana kasnije stvorila i regrutovala kadrove za antijugoslovenski korpus koji je sem političkog imao i vojni vrh na čijem čelu je bio Gojko Šušak. Ovo su podaci koje je imala i naša kontraobaveštajna služba.


Pukovnik Vukosavljević kaže da je još tokom tih pregovora shvatio da su oni zapravo samo maska za nešto drugo, odnosno uvertira za akciju "Oluja".


-Te 1994. godine Amerikanci su potpuno preuzeli pripremu i planiranje dalje strategije Hrvatske i bilo im je potrebno da pripreme javno mnjene da je srpska strana nekooperativna i da ne želi mir. Međutim, kako im nismo dali povoda, a nisu uspeli sve da koordiniraju, akciju "Oluja" su odložili za godinu dana - kaže ovaj visoki oficir i dodaje da je tragikomično obrazloženje Žalbenog veća Haškog tribunala oko prekomernog granatiranja gradova u RSK.


- Potpuno je nebitno da li su te granate tukle u zoni od 200 ili više metara, jer Hrvati su upotrebili onoliko granata koliko je bilo dovoljno da ih civili napuste i to je sva istina. Sve ostalo je laž kojom je u Haškom sudu morala da se obrazloži naredba vojnog i političkog vrha SAD, ali i Katoličke crkve - zaključio je ovaj pukovnik.
 

Obaveštajni podaci

Pukovnik Vukosavljević otkriva da je većinu podataka o generalu Gotovini dobio od tadašnje vojne obaveštajne službe pripremajući se za pregovore sa Gotovinom, ali da je slično radila i suprotna strana.
- Kasnije sam saznao da su i Hrvati radili isto, a da je njima glavni izvor bio general Davor Domazet Loša, koji je bio moj đak u Školi nacionalne odbrane. Ovaj mornarički general je svo vreme rata bio u vrhu hrvatske obaveštajne službe, a izbačen je iz JNA jer je pokrao neke kasete sa obaveštajnim podacima.

2024 © - Vesti online