Sreda 21.11.2012.
00:12
Blic

Đilas šeicima nudi gazdinstvo “7. juli“

Grad Beograd hoće aktivno da učestvuje u razgovorima sa potencijalnim investitorima: Dragan Đilas
 


Ministarstvo finansija tražilo je od čelnika Beograda da se izjasne o ponudi “Al Dahre“, koja je pokazala interesovanje za agrokompanije koje treba da se privatizuju i za PKB, jer je njihova delegacija trebalo da stigne u Beograd u utorak.

Ministarstvo navodi da su Emirati angažovali znatan novac kako bi obezbedili redovno snabdevanje svog tržišta poljoprivrednim proizvodima, a nosilac tog projekta je “Al Dahra“.


Pored toga, UAE imaju državni fond vredan 1.300 milijardi američkih dolara za ulaganja. “Al Dahra“ je Srbiji ponudila stratešku saradnju, prvenstveno u oblasti agrara, a kako su naveli u Ministarstvu, investicije su planirane za izgradnju sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje, kupovinu mehanizacije i ulaganje u obrtni kapital, a zauzvrat bi Srbija izvozila poljoprivredne proizvode u UAE.


U Ministarstvu navode i da je “Al Dahra“ zainteresovana za preuzimanje rečne luke i izgradnju kargo centra na aerodromu.


Kako stoji u dopisu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa ministru finansija Mlađanu Dinkiću, PKB je otkako ga je grad preuzeo počeo pozitivno da posluje i u 2011. ostvario zaradu pre oporezivanja od 4,5 miliona evra, a u 2012. će ona biti oko 12 miliona evra.


Đilas navodi da je procena kako će zarada 2015. dostići 40 miliona evra godišnje, pa tek tada treba tražiti strateškog partnera za PKB. Zato je grad Beograd predložio Ministarstvu finansija da se “Al Dahri“ ponudi PKB-ovo gazdinstvo “7. juli“, koje raspolaže sa 5.311 hektara na surčinskoj strani Save, u kojem je PKB vlasnik 2.329 hektara, a država 2.982 hektara.

U dopisu gradonačelnika Beograda navodi se i da je grad spreman “da uzme aktivno učešće u razgovorima s potencijalnim investitorom“.

2024 © - Vesti online