Utorak 20.11.2012.
22:46
Beta

Oslobođeni glavni optuženi u slučaju "Balkanski ratnik"

Foto: Arhiva

Među oslobođenima je i prvootpuženi, Dragan Tošić. On i njegovi saradnici uhapšeni su 25. maja 2010. godine u Ljubljani, Kranju i Kopru. Tokom akcije hapšenja pretreseno je više od 30 kuća i zaplenjena je veća količina droge, novca i oružja.


Tošićeva grupa bila je zadužena za preprodaju kokaina u severnoj Italiji, a prema optužnici, bila je aktivna i u Austriji, gde se pripremala za skladištenje veće količine droge u Beču.


Sud je krivima proglasio samo četvoro optuženih za neopravdanu proizvodnju i promet droge, i zločinačkog udruživanja u Italiji: Anes Selma na deset, Marko Bublič na osam, a Sandro Udrih i Dejan Zupan na po sedam godina zatvora.


Ljubljanski sud je presudu izrekao pošto je odbacio dokaze iz inostranstva, pored ostalog i iz Srbije, s obrazloženjem da je policija do njih došla na nezakonit način, odnosno nezakonitim prisluškivanjem telefona i kompjutera.


Tužilac Blanka Žgajner je tvrdila da su dokazi dobijeni na zakonit način, i najavila žalbu Tužilaštva višem sudu.


Slovenački mediji prenose da je Slovenija na akciju policije i suđenje u predmetu "Balkanski ratnik" izdvojila 1,4 miliona evra, kao i da će oslobođeni imati pravo na odštetu za svaki dan koji su proveli u pritvoru. Suđenje u Slovniji počelo je u maju prošle godine.


Predmet "Balkanski ratnik" odnosi se na međunarodnu akciju za suzbijanje krijmumčarenja droge iz Latinske Amerike u Evropu, koja je u oktobru 2009. rezultirala zaplenom više od 2,5 tona kokaina u Južnoj Americi.


Za organizovanje šverca tereti se Darko Šarić, srpski državljanin koji je imao prebivalište u Pljevljima u Crnoj Gori, kao i veliki broj nekretnina i preduzeća u Srbiji.

2021 © - Vesti online