Utorak 20.11.2012.
16:14
B92, Danas

"Oslobađanje Hrvata (ni)je recept za KiM"

Ako ovo gurnemo pod tepih, neko će misliti da je ovo isplativ recept za KiM
 

Kako navodi taj list, Kina i Rusija su se saglasile sa odlukom o zakazivanju debate o Haškom tribunalu u UN, dok su se protivile SAD, Britanija i Francuska.

"Ova rasprava je važna da se više nikada ne desi da se neko oseti da može da napravi zločin ako mu namigne neka sila", naveo je Jeremić na Tviteru.

Predsedavajući Generalne skupštine UN je na svom privatnom nalogu tokom dana dodao i da se cela stvar ne sme gurnuti pod tepih. "U suprotnom, neko će pomisliti da je to isplativ recept i za sever KiM", naveo je Jeremić.

 

On je dan ranije iskoristio pravo da zakaže debatu u glavnom plenumu, gde učestvuju sve države sveta, a biće pozvani i predstavnici izbegličkih udruženja, kao i žrtve Oluje.

"Javna rasprava u Generalnoj skupštini predstavlja najsnažniji mehanizam u UN i treba je dobro pripremiti i zbog toga sam je zakazao za april", rekao je Jeremić za RTS.

On je dodao da Tribunal u Hagu nije ispunio svoju svrhu, jer pomirenje među narodima ne može da se gradi na bazi negacije i veličanja zločina.

Jeremić je objasnio da kao predsedavajući GS UN odlučuje o listi učesnika i da će učiniti sve kako bi rasprava bila što otvorenija i dublja.

“Konsultovaćemo se sa svima, učinićemo da rasprava bude javna, otvorena i da iz nje mogu da se izvuku određene pouke za istoriju. Važno je što će sve rečeno biti zabeleženo u analima UN”, rekao je Jeremić koji se o ovoj odluci konsultovao i sa državnim vrhom Srbije.

"Inicijativa je bila moja i odgovornost leži na meni. Ona leži na predsedniku GS UN po povelji UN i po Poslovniku o radu GS. Ali, pre formalne odluke sam se konsultovao sa državnim vrhom", rekao je Jeremić za RTS.

Bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović kaže za "Danas" da je odluka o pokretanju rasprave na GS UN povodom poteza Haškog tribunala "dobra odluka“, ali da ne zna koliko je proceduralno ispravna, odnosno koliko on sam može da postavi tu temu na raspravu.

"Inicijativa ima logiku i pravi je trenutak da se razgoliti Haški tribunal i oni koji stoje iza njega. Srbija treba da se zaštiti od relativizovanja pravde i krivice i treba mobilisati što veći broj zemalja da učestvuju u raspravi. Bilo bi dobro kada bi se pokrenula debata i u Savetu bezbednosti, iako Srbija ne može da učestvuje", navodi Jovanović .

Direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić ističe za list da misli da je odluka Vuka Jeremića ispravan potez i "jedino što je na raspolaganju Srbiji“. Prema njegovim rečima, period do aprila, za kada je zakazana rasprava, nije predugačak, jer je „potrebno stvoriti podršku što većeg broja zemalja“.

"Potpuno je ispravno da se na tom mestu raspravlja o učinku suda u Hagu, imajući u vidu da su taj sud ustanovile UN. To ne može biti sprečeno argumentima o nezavisnom sudstvu, jer je Tribunal imao političku ulogu da dovede do pomirenja", objašnjava Todorić.

Inače, svetski mediji nisu poklonili mnogo pažnje Jeremićevom zakazivanju debate u UN.


Đurić: Jeremić nanosi štetu

Poslanik LDP Bojan Đurić izjavio je danas da se predsedavajućem Generalne skupštine UN Vuku Jeremiću ne sme dozvoliti da "apsolutno sam i na svoju ruku" vodi političku borbu u Njujorku, jer se time, kako je ocenio, Srbiji nanosi mnogo više štete nego koristi.

"Ne možemo da dozvolimo da Vuk Jeremić apsolutno sam i na svoju ruku vodi svoju privatnu političku borbu, ili borbu za samopromociju kao ipak predstavnik Srbije u Generalnoj skupštini UN. Mi mislimo da taj haos koji se stvara nanosi mnogo više štete, nego koristi i da Skupština o tome mora da razgovara", rekao je Đurić novinarima.

Đurić je u Skupštini Srbije rekao da političke partije treba da preuzmu odgovornost u ovom trenutku i da je kroz raspravu u parlamentu potrebno razmotriti probleme s kojima se suočava Srbija.

"Mislim da kroz tu raspravu treba da otvorimo i neka druga pitanja. Ovih se dana govori da je predsednik Srbije zatražio savet od SANU i od crkve i od nekih drugih institucija, to je sve dobro i prihvatljivo", rekao je Đurić.

On je istakao da pre toga mora da se razgovara kakve su bile posledice nekih sličnih saveta, sličnih institucija u prošlosti, ko je odgovoran za to i kako da se greške u budućnosti izbegnu.

2024 © - Vesti online