Petak 05.02.2010.
15:47
Tanjug

Đifoni: Podela Kosova nije rešenje

Đifoni se zalaže za "celo Kosovo"
Italijanski diplomata, koji je, prema sopstvenim rečima, postavljen na neformalnu fuknciju specijalnog izaslanika EU za sever Kosova, kazao je je za sajt Oservatorio Balkani, da "nijedna zapadna vlada nije zvanično podržala ideju od podeli Kosova", već su to činile pojedine diplomate.

"Čvrsto verujem da podela Kosova, ili razmena teritorija između Kosova i Srbije ne bi trebalo nikada da bude uzeta u obzir. Zapadni Balkan mora da dostigne stabilnost kroz ubrzani ulazak regiona u EU i zato podele nisu rešenje. Za Beograd bi glavni prioritet trebalo da bude garantovanje napretka i stabilnosti za Srbe koji žive na Kosovu ", istakao je Đifoni.

Prema njegovim rečima, glavni cilj na funkciji na koju je postavljen, biće da se poveća vidljivo prisustvo EU na severu Kosova, kao i veći nivo kredibilnosti Unije kod lokalnog stanovništva.

Đifoni je rekao da postoje rastuće razlike između Srba koji žive severno od reke Ibar i onih koji žive južno.

"Oni sa severa se teže integrišu u kosovsko društvo, jer su bliži Srbiji i socijalno su povezaniji, ali mi se čini da i oni u poslednje vreme kreću da posmatraju šta rade srpske zajednice južno od Mitrovice", dodao je Đifoni.

2024 © - Vesti online