Utorak 20.11.2012.
14:26
RTS

Štazijeva kuća užasa u Berlinu

Zatvor "Hohenschönhausen" u Berlinu, kojim je rukovodila istočnonemačka služba državne bezbednosti, poznata kao Štazi, nije se nalazio ni na jednoj mapi - oblast je jednostavno ostavljena prazna. Međutim, većina lokalaca je znala za horor koji se odvijao iza visokih zidova.

Između 1951. i 1989. godine, na hiljade političkih zatvorenika, uključujući i mnoge poznate ličnosti koje su se suprotstavljale vladi Nemačke Demokratske Republike, ili kraće Istočne Nemačke, završilo je u "Hohenschönhausenu", gde su bili podvrgavani ekstremnim tehnikama ispitivanja.

Cilj osoblja zatvora bio je da zatočenicima stvori osećaj potpune nemoći - nikada im nisu govorili gde ih drže i totalno bi ih odsekli od spoljašnjeg sveta. Dodatno su ih onesposobljavali držanjem u potpunoj izolaciji i od drugih zatvorenika. "Lomili" su čoveka do te mere da mora da shvati da je u milosti i nemilosti svemoćnih vlasti.

Ispitivanja su bila posebna priča. Horor priča. Najsurovija moguća. Mnogi su mesecima bili mučeni od strane visokoobučenih islednika efikasnim metodama koje bi davale rezultate - zatvorenici su priznavali i što jeste i što nije bilo istina.


Izgradnja Berlinskog zida 1961. godine naterala je veliki broj stanovnika Berlina da pokuša da prebegne u Zapadnu Nemačku - zatvor je bio krcat! Tek 28 godina kasnije, sa padom Zida, pao je i Štazi. Služba je raspuštena. Međutim, zatvor je radio sve do 3. oktobra 1990. godine, dok se Savezna i Demokratska, odnosno Zapadna i Istočna Nemačka nisu ujedinile.


"Kući sam otišao sa nečim što nisu bile samo slike", kaže fotograf Filip Lohfener.

"Dok šetate kroz ove ćelije i hodnike, nije samo vizuelno iskustvo zastrašujuće, već i miris i kako vam odjekuju koraci!"


"Osećaj je toliko neprijatan. Želeo sam nekako da prenesem tu neugodnost i na fotografije", ističe Lohfener.

2024 © - Vesti online