Utorak 20.11.2012.
11:22
Beta

Pucano na Srbe na severu KiM

U severnom delu Kosovske Mitrovice na opštinskoj zemlji prave se kuće za Albance

Kako su naveli, pripadnici kosovske policije i Kfora nisu reagovali pošto su ih građani informisali o tome iz kojih se kuća pucalo i kojim su automobilima napadači dotle dovezeni.

Sa nekoliko desetina građana bili su i predsednik opštine Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić i koordinator u kacelariji Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Zlata Radovanović. Pantić je rekao da se nastavlja pravno i fizičko nasilje nad Srbima i da će danas štab za vanredne situacije Kosovske Mitrovice održati hitnu sednicu i upozoriti predstavnike međunarodne zajednice na stanje koje je, kako je rekao, nepodnošljivo.

"Prenećemo im našu zbrinutost i reći da će, ako dođe do eksalacije nasilja, isključivo oni snositi posledice zbog činjenice da ne žele da reaguju i spreče nasilje koje se sprovodi nad Srbima", naveo je Pantić.

Kako je rekao, placevi na kojima su Albanci počeli da grade kuće je vlasništvo opštine Kosovska Mitrovica i oni se nikada nisu obraćali opštini da dobiju dozvolu za gradnju kuća. To su Albanci koji nisu nikada živeli u severnom delu Kosovske Mitrovice i to je pokušaj da se Albanci nasilno nasele u severni deo Kosovske Mitrovice kako bi se promenila etnička struktura u gradu.

"Po našim saznanjima, postoji plan za izgradnju 174 albanske kuće u severnom delu Kosovske Mitrovice i to smatramo velikim pritiskom na Srbe i pokušajem da se Kosovska Mitrovica etnički očisti", dodao je Pantić.

U naselju Brđani trenutno je mirno, a nekoliko desetina grđana je i dalje okupljneo na mestu gde je počle izgradnja kuća.

2024 © - Vesti online