Utorak 20.11.2012.
03:01
Danas

Evropski pokret: Dačićeva vlada "gasi požare"

"Gasi požare": Ivica Dačić

Prema mišljenju Bobićeve, "dobro je što je borba protiv korupcije postavljena kao prioritet, ali ugrožavanjem već krhkih institucija sistema šalje se pogrešna poruka o vrednostima koje bi u društvu trebalo da se poštuju".

"Tu vidim najveći problem: nepoštovanje nezavisnih institucija, podele vlasti i nedostatak kontrole i transparentnosti, zatim odsustvo ozbiljnih poteza koji bi povećali konkurentnost, zaposlenost, smanjili nedopustivo velike regionalne razlike, reformisali javna preduzeća, najveće gubitnike i trošadžije u našoj ekonomiji... Sve to jeste važno za proces integracije, ne samo pitanje Kosova", ukazuje Maja Bobić.

Kako će oslobađanje hrvatskih generala u Hagu uticati na proces evropske integracije Srbije?

"Mislim da je oslobađajuća presuda pre svega poraz prava i pravde, pa makar oni i bili nedostižni na tom međunarodnom planu, kako kažu brojni stručnjaci. Mislim da je to porazno, iako tako ne izgleda, i za naše susede, ali, iznad svega, poraženi su ljudi, žrtve koje su nesporne, zločini ostaju bez krivca. To, svakako, nije nikakav uvod u pomirenje i Tribunal u potpunosti nije ispunio ulogu. Posledično, to je ozbiljno saplitanje građanske, moderne i reformski orijentisane Srbije, koja je, ipak, uložila dosta napora da se građani suoče sa svim nepravdama počinjenim u njihovo ime u prošlom periodu".

"To će negativno uticati na proces integracija, što već vidimo po izrazito burnim reakcijama, i biće potrebno mnogo truda i mnogo konkretnih postupaka, koji su u skladu s temeljnim, evropskim vrednostima, da bi se poverenje povratilo. Hag nije jednako Unija, ali činjenica je da se presuda reflektuje na stav građana Srbije prema EU. S druge strane, vidim opasnost u jačanju postojeće ekstremne desnice u Srbiji, čija zapaljiva retorika samo dobija „materijal“ za buduće delovanje i regrutovanje mladih".

Šta bi Beograd trebalo da učini kada je reč o saradnji s Hrvatskom?

"Presuda ne bi smela dugoročno da ugrozi dobrosusedske odnose. Mi moramo da sarađujemo i da pokušamo da postignemo saglasnost za sada bar o budućnosti, ako ne možemo o prošlosti. Iskreno se nadam da će napredak ka članstvu u EU i za jedne i za druge, a u skladu sa proklamovanim vrednostima, značiti više odgovornosti i obaveza prema drugima, prema budućim generacijama, što neminovno znači kažnjavanje zločina iz prošlosti".

2024 © - Vesti online