Ponedeljak 19.11.2012.
17:08
Beta

Crkve imaju značaj u procesu pomirenja

Treba omogućiti da se istina o stradanju čuje i svedoči

Otac Vukašin Milićević iz Srpske pravoslavne crkve rekao je da crkva ne može biti nosioc procesa pomirenja, kao ni nosioc suprotnog procesa, ali da to ne znači da nema odgovornost i obavezu da ima o tome stav. On je kazao da pomiriti se znači imati isti stav o prošlosti i isto čitati istoriju.

"Ako se možemo složiti oko toga da danas ne postoji ni jedan cilj koji može opravdati ni jednu nevinu žrtvu danas onda to važi isto i za prošlost, ako se možemo složiti oko toga da su žrtve nevine po tome što su žrtve, a ne po tome što su srpske, hrvatske ili bošnjačke i da kao takve zaslužuju poštovanje, onda to poštovanje treba izraziti tako što ćemo omogućiti da se istina o njihom stradanju čuje i svedoči", rekao je on i naveo, drugi bitan uslov je da se čitanje istorije prepustiti istoričarima, a ne fudbalskim navijačima, koji treba da se dogovore gde ta istorija počinje i osnov problema u kome danas živimo.

Nakon toga treba prebrojati koske i sve to treba da bude zajednički zadatak, dodao je Milićević.


Otac rimokatoličke crkve Aleksandar Ninković kritikovao je pozivanje na toleranciju navodeći da taj termin, koji se često čuje u društvu, znači trpeti nekog pored sebe. On je naveo da je potrebno živeti u ljubavi, a na toleranciji.
 

Politički teolog Nikola Knežević rekao je da je crkva institucija sećanja i mira i da zato ima odgovornost u procesu pomirenja.

2024 © - Vesti online