Ponedeljak 19.11.2012.
13:58 >> 14:23h
Beta

U Srbiji u porastu nasilje nad decom

U Srbiji je dve trećine dece starosti od dve do 14 godina iskusilo neku vrstu psihološkog ili fizičkog nasilja
 

MODS je u saopštenju istakao da je u Srbiji dve trećine dece starosti od dve do 14 godina iskusilo neku vrstu psihološkog ili fizičkog nasilja.


"Fizičko kažnjavanje ugrožava zdravlje, integritet i dostojanstvo deteta, štetno je, jer stvara i potkrepljuje uverenje da je nasilje prihvatljiv način za rešavanje problema", navodi se u saopštenju MODS-a.

Pozitivno roditeljstvo

Kako bi se smanjilo fizičko zlostavljanje dece kao vaspitna mera, neophodno je promovisati pozitivno roditeljstvo koje se zasniva na poštovanju ljudskih prava dece i na nenasilnom okruženju, ističe se u saopštenju MODS-a.

Ta organizacija je upozorila da na lokalnom nivou nedostaje puna saradnja i koordinacija institucija u čijoj je nadležnosti zaštita dece, a evidentan je nedostatak programa za prevenciju nasilja nad najmlađima, vršnjačkog nasilja i nasilja u porodici. 

Đukić Dejanović: Institucije odgovorne

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je, povodom Svetskog dana prevencije zlostavljanja i zanemarivanja dece, da su institucije obavezne da uoče i reaguju probleme zlostavljanja.


"Od suštinske važnosti je svest o tome da su sve institucije, a pre svega institucije u zdravstvenom sistemu, izuzetno odgovorne da detektuju ovaj problem i na njega reaguju", izjavila je Đukić Dejanović, a prenelo Ministarstvo zdravlja.


Ministarka je pozvala lekare i druge zdravstvene radnike da današnji dan bude u znaku pojačane identifikacije problema o brizi i zaštiti dece, imajući u vidu važnost funkcionisanja Stručnih timova za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja.

Mediji moraju da štite prava i dostojanstva dece

Komisija za žalbe Saveta za štampu saopštila je da su svi štampani mediji, po Kodeksu novinara Srbije, obavezni da štite prava i dostajanstvo dece, žrtava tragedija i svih drugih ugroženih grupa. U saopštenju se navodi da ne postoji javni interes koji bi u takvim slučajevima opravdao otkrivanje identiteta maloletnika i novinari i urednici toga moraju da budu svesni.

2024 © - Vesti online