Ponedeljak 19.11.2012.
13:13
Novosti

Škole peru novac preko ekskurzija?

Grupa roditelja, revoltirana zbog toga, kaže da su učiteljicama pare davali na ruke, a ne preko blagajne.

"Verovali smo kako će za taj iznos deca imati barem obrok ili neku dodatnu aktivnost. Međutim, ne! Klinci su hranu morali da nose od kuće, a od aktivnosti imali su samo šetnju po šumi", besan je jedan tata.

pixabay.com
Lepa šetnja kroz šumicu, cena - prava sitnica

U upravi škole kažu da se taj izlet tretira kao vanučionička nastava, a ne ekskurzija, zbog čega raspisivanje javne nabavke i učešće tri ponuđača nije obavezno. Oni su nezvanično dodali i da je na izletu bilo dečijih animatora, koji su, navodno, ušli u cenu.

Da je ovo jedan od mehanizama kojima se pod etiketom izleta nelegalno bogate škole i pojedinci, potvrdile su i same novosadske turističke agencije.

"Sarađujemo sa mnogim osnovnim i srednjim školama, ali je sve teže dobiti posao jer mnoge škole rade mimo zakona kako bi same profitirale. Dešavalo se da od nas traže da podignemo cenu za 1.000 dinara kako bi se oni ugradili. Kada mi odbijemo da učestvujemo u pranju novca, oni odlaze u druge agencije", kažu u jednoj turističkoj agenciji.

Prema nezvaničnim informacijama, u novosadskim školama problem je što pojedini direktori imaju sklopljene ugovore sa agencijama iz Mađarske, što je takođe protivzakonito. Osim toga, mnoge škole pokušavaju da izbegnu porez organizujući ekskurzije pod etiketom "grupa građana" ili dovijajući se na razne načine kako pare ne bi prošle kroz blagajnu.

2024 © - Vesti online