Kuća čeka stanare

Uskoro useljenje: Porodica Balović
 

Fondacija "Bane Bosanac, majstor karatea" iz Beča dve godine je stipendirala Tihomirovu najstariju ćerku Vericu, sada učenici sedmog razreda Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Pazaru. Da nije bilo ove pomoći, Verica verovatno ne bi nastavila školovanje i ostala bi na Rogozni.

Zahvalnost komšijama

Porodici Balović pomogle su komšije iz Rajetića, Kašlja, Javora, Brđana i drugih sela na Rogozni. Pošto na planini gotovo da više nema mladih, Tihomir je najmlađi u selu, temelje su kopali i starci kojima je stalo da Tihomir, Milica i njihovo četvoro dece ostanu u Rajetiću kroz koje treba da prođe i asfaltni put Zubin Potok - Novi Pazar.
- Zahvalan sam svima, a posebno komšijama Bošnjacima iz susednog sela Brđani koji mi uvek priteknu u pomoć. Odvajkada smo živeli složno i bratski, tako je i danas - priča Tihomir.

Dirnuti nevoljama Tihomira, Milice i njihove dece, Verice, Veljka, Sare i Kristine, ali i njihovom odlučnošću da ostanu na opusteloj i potpuno zapostavljenoj planini, do koje asfalt još nije stigao, na vrata Balovića zakucali su i aktivisti Humanitarne organizacije Srbi za Srbe, koja širom sveta prikuplja pomoć za najsiromašnije Srbe u domovini i pomaže im da pobede muke koje ih najviše pritiskaju.


- Svi smo bili u neverici kada su obećali da će nam sagraditi novu kuću, u početku nismo verovali, mislili smo da sanjamo, a kada su, nakon što smo iskopali temelje, stigli majstori, kad je počelo prvo betoniranje i šalovanje cokle, shvatili smo da je reč o ozbiljnoj organizaciji koja precizno odabira kome će pomoći, a kad donese odluku ide do kraja - ističe Tihomir.


Uz stalnu kontrolu aktivista HO Srbi za Srbe, kuća Balovića u septembru je ukrovljena, potom omalterisana, a ovih dana završeni su i svi unutrašnji radovi.


- Živeli smo u daščari u kojoj su nam se zimi ledile kosti, nikada nismo imali patos, a sada ćemo imati kupatilo, pločice, laminat... Naš život iz korena će se promeniti, živećemo kao i drugi ljudi, deca će imati gde da uče, devojčice će moći da posvete više pažnje higijeni zahvaljujući dobrim ljudima iz celog sveta i HO Srbi za Srbe niko više ne razmišlja odlasku sa Rogozne - dodaje Tihomirova supruga Milica.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- Presrećni smo! Naši tata i mama su činili sve da nam bude bolje, ali uprkos svom njihovom trudu, na surovoj planini je to bilo nemoguće. Da priča o našim nevoljama nije, posredstvom "Vesti", otišla u svet, da nas nije posetio humanitarac Hido Muratović, koji nam je bio prvi donator, i da za naše nevolje nisu čuli u Humanitarnoj organizaciji "Srbi za Srbe", ko zna šta bi do sada bilo sa nama - kaže Verica Balović i naglašava da će se najmlađi članovi porodice svim donatorima odužitu učenjem, lepim ponašanjem i dobrim ocenama u školi.

2024 © - Vesti online