Ponedeljak 19.11.2012.
14:10
V. Tasić - Vesti

Srpski pevači: Valjda smo se opametili

Svi nam se rugaju: Era Ojdanić
 

- Užasnut sam oslobađanjem hrvatskih generala. To se nama neko ruga. Ruga nam se taj besmisleni i nepravedni haški sud, rugaju nam se svi! Mi, Srbi, proklet smo narod. Uvek smo bili žrtve, uvek smo plaćali cehove. Hrvatski pevači likuju, a nama smeta iako smo te iste ljude dočekivali ovde kao da su kraljevi. Pa, ko nam je kriv?! - kaže Era Ojdanić. Većina srpskih pevača ima sličan stav, ali to ne žele da kažu javno i mole da se uopšte ne pominju. Plaše se da će im to neko zameriti, plaše se da se ne zamere kolegama i publici u Hrvatskoj, a onda neće dobijati pozive za tezge, pa je isplativije da ćute!


- Šta reći? Srbijo, rano moja, tugo moja! Dobili smo strašan šamar. Puštanje na slobodu hrvatskih generala je za nas neviđeno poniženje. Izvređani smo na najgori mogući način. Mnogo mi je teško. Jutros sam otišao u crkvu i potresao sam se kada sam video ženu koja je prodavala sveće. Izbeglica iz Hrvatske, proterali su je sa ognjišta baš ti koji su sada oslobođeni. Očajna je.

Ne može da dođe sebi: Dragica Radosavljević Cakana

- Poslednjih deset godina u Srbiji su nastupali hrvatski pevači koji su nas finansijski i emotivno iskorišćavali. Ostaje nam samo nada da ćemo iz ovoga izvući neku pouku i početi više da poštujemo sebe i ono što je naše - kaže Ivan Gavrilović. Njegova koleginica Dragica Radosavljević Cakana kaže da je i posle tri dana od izricanja presude u Hagu još u šoku.


- Ne mogu da dođem sebi od užasa. To je za svaku osudu. Muka mi je i od estrade, kako hrvatske tako i naše. Svi govore kako muzika nema granica. Kako da ne. Da se ne zavaramo - sve ima granice. Što se neko ne seti te velike misli da "muzika nema granice" kada me Hrvati nisu pustili da uđem u Vukovar pre nekoliko godina? Zgranuta sam i razočarana. Nama ostaje samo da se već jednom opametimo za sva vremena - kaže revoltirana Cakana.


- Ovo neviđeno mučno, jer oni koji su ubijali i proterivali srpski narod sada su pušteni na slobodu. Ali, za mnogo toga što nam se dešava sami smo krivi. Od nas, nema luđih na svetu. Potcenjujemo sami sebi, tuđe nam je bolje od našeg, pa ne treba da se čudimo ničemu što nas je snašlo - kaže Dragan Pantić Smederevac.
 

Da se slegne prašina

Mnogi na srpskoj estradi veruju da će se sve što se dešavalo, a posebno ponašanje hrvatskih pevača odraziti i na gostovanja pevača iz obe države. I dok se većina srpskih pevača ljuti zašto su ih novinari uopšte pozvali da pričaju na ovu temu, pevači iz Hrvatske poručuju da će i dalje pevati u Srbiji. Tako 22. decembra u Beogradskoj areni će nastupiti Prljavo kazalište, a četiri dana kasnije i Masimo Savić u Centru Sava. Za koji mesec verovatno će ponovo doći i svi oni koji su se javno radovali poput Nine Badrić, Tereze Kesovije ili Sanje Doležal samo da se prašina malo slegne.

2024 © - Vesti online