Ponedeljak 19.11.2012.
03:14
Fonet, TV Pink

"Otkazana poseta Grubješićeve Zagrebu zbog oslobađanja generala"

Oslobađanje hrvatskih generala sramota za Evropu: Ivica Dačić, premijer Srbije
 

"O čemu bismo razgovarali, posle ove presude?", zapitao je Dačić u emisji "Teška reč" na drugom programu Televizije Pink.


On je rekao da će presuda Haškog tribunala sigurno ostaviti teške posledice za proces pomirenja između Srbije i Hrvatske, a da će ta država sad odluku Haškog tribunal iskoristiti da legalizuje politiku etničkog čišćenja Srba.

Dačić je ocenio da je oslobađajuća presuda Anti Gotovini i Mladenu Markaču sramota za međunarodnu zajednicu i Ujedinjene nacije, koje si i formirale Haški tribunal, a da ju je u Srbiji kritikovala "čak i Nataša Kandić".

Bez sagovornika u Prištini

Premijer Srbije izjavio je da Srbija u rešavanju pitanja Kosova, za šta je spremna, nema sagovornika u Prištini, čiji predstavnici ne žele da o tome razgovaraju, "jer misle da je pitanje statusa rešeno".

 

Dačić je ocenio da je i kosovskom premijeru Hašimu Tačiju jasno da problem može da se reši samo ukoliko se pronađe rešenje koje je prihvatljivo i za Srbe.

"Spremni smo da postignemo dogovor koji bi uvažio legitimne interese Srba i Albanaca - poručio je Dačić, koji je svoju kominukaciju sa Tačijem tokom dva sastanka u Briselu okarakterisao kao "mnogo korektniju nego što je neko očekivao".

"Da sam sreo Tačija u vreme rata, verovatno bih ga likvidirao, i on mene. A kad je došlo do mira, moramo da nađemo neko rešenje", naglasio je on

"Ako dva veća istog suda, na osnovu istih dokaza, donesu tako različite presude, onda je očigledno reč o političkom pritisku koji je usledio da bi se odluka preinačila, naglasio je on i dodao da je i to dokaz dvostrukih standarda međunarodne zajednice prema prostoru bivše Jugoslavije".

"Ovo je samo kraj jednog procesa u kome je od početka sve bilo jasno, jer su Srbi unapred određeni da su krivci", rekao je Dačić.

Jaki dokazi, pa hapšenje

Ivica Dačić priznao je da gotovo da ne postoji predmet sumnjivih privatizacija ili drugih vrsta zloupotreba koji policija nije ranije radila, ali da "očigledno nije postojala volja da se stvari završavaju do kraja". On nije, međutim, želeo da precizira kod koga nije postojala ta "volja".

 

Dačić je naveo da on i potpredsednik Vlade zadužen za borbu protiv kriminala i korupcije Aleksandar Vučić insistiraju da se pre nečijeg hapšenja pribave čvrsti dokazi, jer se policija i tužilaštvo više ne mogu ponašati po principu "sad ovog hapsimo".

 

Kako je objasnio, ponekad neko hoće da se istakne nekim hapšenjem, pa se dešavaju slučajevi poput onog sa sadašnjim ministrom Goranom Kneževićem, koji je oslobođen, a u pritvoru je držan više od godinu dana.

"Važno je da postoje veoma jaki dokazi da je neko kriv, onda možete da hapsite koga hoćete", istakao je Dačić.

 

On je zamerio tužilaštvu što često zahteva da se neko uhapsi i odredi mu se pritvor, pa se tek onda traže dokazi.

On je podsetio da su pred Haškim tribunalom optuženi predsednici Srbije, Republike Srpske i Republike Srpske Krajine, a niko iz Hrvatske, kao i da već idu najave da će biti oslobođen i kosovski Albanac Ramuš Haradinaj.

Dačić smatra da sada, pošto je ogoljena takva politika, Srbija, kad već ne može da "prepravlja" odluke Haškog tribunala, treba da u decembru iskoristi sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i tamo ukaže o čemu je reč u toj presudi.

Prema njegovoj oceni, oslobađajućom presudom Gotovini i Markaču oslabljena je pozicija Srbije, kada je reč o međusobnim tužbama sa Hrvatskom za genocid, jer ta država sad verovatno neće odustati od tužbe niti pristati na "poravnanje".

2024 © - Vesti online