Utorak 27.10.2009.
16:51
Vestionline

Osuđen Srbin, član "Pink Pantera"

Prodavnica nakita i satova "Huber" u Lihtenštajnu
Pljačka za koju će Srbin provesti devet godina u zatvoru izvršena je pre tri godine. Osuđeni je sa dvojicom pomoćnika upao u prodavnicu nakita i satova "Huber

Dok su dvojica napadača držali uperene pištolje u radnike i terali ih da kažu šifru sefa, optuženi je čekićem razbio staklo na vitrini i uzeo sav nakit. Posle pljačke, sva trojica su uspeli da pobegnu iz zemlje.

Posle hapšenja, ovaj Srbin je u junu ove godine izručen iz kraljevine Monako vlastima u Lihtenštajnu i od tada je u pritvoru.

On je pod sumnjom da je član međunarodne kriminalne grupe „Pink Panter“, ali to uopšte uzeto u obzir prilikom presude, preneo je lihtenštajnski "Faterland". Kako prenose mediji, za pripadnost međunarodnom kriminalnom klanu će tek odgovarati pred sudom.

Inače, organizaciju "Pink Panter" čini nekoliko grupa koje međusobno nisu povezane. Zajednički im je način rada, kao i to što u svakoj od njih glavnu reč vode ljudi sa prostora bivše Jugoslavije. Evropske policije do sada su identifikovale više od pedeset pripadnika Pink Pantera, koji se sumnjiče za pljačke u Monaku, Nemačkoj, Švajcarskoj, Grčkoj, Meksiku i Japanu.

Najspektakularnija pljačka koju su ikada izveli Pink Panteri je pljačka draguljarnice u Tokiju, 2004. godine, kada su odneli nakit vredan 30 miliona dolara.

"Mozak" iz Škotske

Tri osobe iz međnarodne  organizacije već su osuđene u Srbiji. To su Aleksandar Radulović, Đorđe Rašović i Snežana Panajotović. Japanska policija smatra da je mozak operacije bila Škotlanđanka Doroti Fasola.

Najvrednija je bila ogrlica, čuvena Kontesa od Vandoma sa 116 manjih i jednim krupnim dijamantom, čija je vrednost procenjena na 25 miliona dolara.

Smatra se da je grupa, koja je ime dobila po dijamantu iz filmova o inspektoru Kluzou do sada iz evropskih zlatara ukrala dijamante u vrednosti od 135 miliona evra, a policija im je ovo ime dala pre četiri godine. Tada je, naime, otkriveno da je prilikom pljačke jedan dijamantni prsten bio sakriven u posudici sa kremom za lice, baš kao u filmovima iz čuvenog serijala o "Pink Panteru".

2024 © - Vesti online