Subota 17.11.2012.
21:21
Beta

Kanađani Srbiji pare, Srbija njima lako naoružanje

Ministar odbrane i prvi potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić
 

Forumu prisustvuje veliki broj ministara odbrane, šefova generalštabova, eksperata za globalnu bezbednost, američki kongresmeni i mnogi drugi.

Ministar Vučić se drugog dana foruma sastao s kanadskim ministrom odbrane i domaćinom skupa Piterom Mekejom, s kojim je razgovarao o unapređenju saradnje dve zemlje. Posebno su razmatrane mogućnosti poboljšanja vojne i vojno-ekonomske saradnje.

Vučić je kanadskom kolegi predložio da Srbiji omogući veći izvoz lakog naoružanja i municije u Kanadu, dok je Mekej posebno naglasio potrebu obrazovnog usavršavanja srpskih oficira u čemu će kanadska država pružiti stručnu i finansijsku podršku.

Istovremeno, govoreći o situaciji u regionu, Vučić je naglasio da je Srbija ispunjavala i da će ispunjavati svoje međunarodne obaveze, ali da su građani Srbije konsternirani oslobađajućom presudom Haškog tribunala dvojici hrvatskih generala.

"Međunarodna pravda i međunarodno pravo moraju da važe za sve, a ne samo za jednu stranu. Ipak, Srbija je, pre svega, posvećena ekonomskom napretku i budućnosti, te su unutrašnje reforme i regionalna saradnja ključni okvir za napredak naše zemlje", naglasio je Vučić.

Piter Mekej je istakao važnost Vučićevog prisustva bezbednosnom forumu i izjavio: "Ogroman potencijal je u Srbiji i veze naše dve zemlje su jake. Što se odbrane tiče, imamo potencijala da uradimo više. U budućnosti moramo produbiti veze između dva ministarstva".

Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Halifaksu i s parlamentarnim državnim sekretarom Ministarstva odbrane SR Nemačke Kristijanom Šmitom, kako o evropskim integracijama Srbije, tako i o srpsko-nemačkim bilateralnim odnosima, dodaje se u saopštenju ministarstva odbrane Srbije.

2024 © - Vesti online