Subota 17.11.2012.
15:24
Beta

Izrael pojačao napade na Gazu

Izrael bombardovao ciljeve u Gazi
 

Izraelske vazduhoplovne snage nastavili su da gađaju skladišta oružja i podzemna skloništa u kojima se nalaze lanseri raketa. Vlada Izraela juče je odobrila mobilizaciju 75.000 rezervista, a blizu granice sa Pojasom Gaze počeli su da se gomilaju blindirana vozila, tenkovi i trupe, ukazujući na moguću kopnenu ofanzivu.

Posle raketnih napada iz Gaze, izraelska vojska je u sredu pokrenula ofanzivu protiv palestinskih ekstremista i do sada je izvela oko 700 vazdušnih napada, saopštila je vojska. Iz Gaze je ispaljeno oko 500 raketa na Izrael, od kojih su neke pale na područja Jerusalima i Tel Aviva.

Izrael je postepeno proširio napade na nevojne mete. Ministarstvo unutrašnjih poslova Gaze saopštilo je da su pre zore rakete pogodile dva manja bezbednosna objekta palestinske organizacije Hamas. U napadima je poginulo najmanje četiri Palestinaca i desetine je ranjeno, prema izjavama zdravstvenih zvaničnika. Meta napada bilo je sedište predsednika vlade, gde je palestinski premijer u petak razgovarao sa egipatskim kolegom.

Pogođeno je i sedište policije u Gazi, što je izazvalo veliki požar koji je zahvatio obližnje kuće i parkirane automobile. Nikog nije bilo u zgradama u tom trenutku.

Izraelske vazduhoplovne snage gađale su i stotine podzemnih tunela koje su ekstremisti koristili za krijumčarenje oružja, ali i hrane, goriva i druge robe iz Egipta. Potres od velikih eksplozija osetio se i u egipatskom gradu El Ariš, udaljenom oko 45 kilometara.

Kompanija za elektrodistribuciju u Gazi saopštila je da je pogođeno pet transformatora zbog čega je više od 400.000 ljudi u južnoj Gazi ostalo bez struje. Pogođena je i trospratna stambena zgrada u vlasništvu vojnog komandanta Hamasa, ali nije poznato koliko ima žrtava. Od početka međusobnih napada poginulo je ukupno 30 Palestinaca, među kojima 10-ak civila i tri izraelska civila.

Portparol palestinske vlade Ihab Husein izjavio je novinarima da vlada ističe podršku palestinskom otporu i da stoji uz narod "koji je izložen ovoj agresiji". Novi napadi Gaze na Tel Aviv i Jerusalim pokazuju da palestinski ekstremisti imaju novo i bolje oružje, koje izgleda da je iznenadilo izraelsku odbranu.

Izrael tvrdi da su Hamas i druge oružane grupe poslednjih godina prokrijumčarile sofisticirane rakete dugog dometa iz Irana i Libije. Izraelski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman upozorio je da će na svaki napad Hamasa uslediti sve jači odgovor i da je među mogućim opcijama ubistvo premijera Hamasa Ismaila Hanija i drugih palestinskih lidera.

2024 © - Vesti online