Subota 17.11.2012.
14:35 >> 16:10h
Beta

Zapaljena zastava Hrvatske na protestu

Zamenik predsednika SRS-a Nemanja Šarović rekao je na skupu da Srbija od 2000. godine nije učinila ništa da pomogne svojim građanima u Haškom tribunalu, a da je Hrvatska potrošila na desetine milione evra i unajmila najbolje lobiste i advokate da zaštiti svoje građane.

"Hrvatska je ostvarila svoj cilj. Srbija od 2000. nije uradila ništa da pomogne zatočenima u Hagu. Ovo su posledice toga što su na vlasti u Srbiji oni koji su se odrekli najboljnih Srba poput (Vojislava) Šešelja i (Slobodana) Miloševića", kazao je Šarović novinarima. On je istakao da SRS zahteva od najviših državnih organa da počnu da brinu o Srbima kojima se sudi u Hagu.

"Haški tribunal je juče oslobodio ustaške zlikovce, pre toga Nasera Orića, uskoro će (Ramuša) Haradinaja, a nikad nije suđeno zlikovcima poput (Alije) Izetbegovića i (Franje) Tuđmana. Ovakve presude ne iznenađuju više nikog", naveo je Šarović.

Upitan o odluci Vlade Srbije da saradnju s Haškim tribunalom nakon jučerašnje presude svede na tehnički nivo, Šarović je rekao da je to "bacanje prašine građanima u oči".

Đurađ Jakšić iz SRS-a rekao je novinarima da predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić mogu o predsedniku SRS-a Vojislavu Šešelju, kojem se sudi u Hagu, da misle šta hoće, ali da je njihova dužnost da ga zaštite. On je istakao da SRS traži da Šešelj bude pušten iz Haškog tribunala.

Nekoliko stotina pristalica SRS-a tokom četrdesetominutnog protesta uzvikivalo je između ostalog "Tomo, ustašo" i "Sloboda Šešelju". Njih je u blizini zgrade Predsedništva zaustavio kordon policije.

Funkcioner SRS-a Dejan Mirović je rekao da taj skup predstavlja borbu za ljudska prava i da nema politički karakter.

"Osnovno građansko pravo je sloboda okupljanja. Nikolić je slagao da će biti predsednik svih građana, jer vidimo da rado prima srpske neprijatelje, a vidite kako se odnosi prema srpskom narodu", rekao je Šarović odgovarajući na pitanje da li je odobren taj skup SRS-a ispred Predsedništva.

2024 © - Vesti online