Subota 17.11.2012.
06:46
Večernje novosti

SPS i PUPS protiv departizacije javnih preduzeća

Nema jedinstva u Vladi Srbije oko departizacije javnih preduzeća
 

Naime, o Zakonu o javnim preduzećima Vlada Srbije nije se izjašnjava ni na sednici u petak, a glavna tačka sporenja je da li na čelu preduzeća da li u zakon treba ugraditi stavku da stranački kadrovi ne mogu da konkurišu za pozicije direktora javnih preduzeća.

Za koaliciju SPS-PUPS-JS, kako pišu Večernje novosti, ovaj član posebno je sporan jer su njihovi partijski funkcioneri na čelu važnih preduzeća - Dušan Bajatović u "Srbijagasu", a Milan Krkobabić u Poštama Srbije.

Mlađan Dinkić, ministar finansija, koje je i predlagač zakona, kaže da bi trebalo što pre usvojiti ovaj propis kako bi se raspisali javni konkursi za sva javna preduzeća od državnog do lokalnog nivoa.

"Unutar koalicije postoje različiti stavovi, ali URS će ispuniti predizborna obećanja i koalicioni dogovor o departizaciji i nećemo kandidovati stranačke funkcionere za direktorske funkcije. Doneli smo na stranačkim organima i zvaničnu zabranu da naši funkcioneri konkurišu", rekao je Dinkića.

Isto poručuju i iz SNS. Potpredsednik ove partije Igor Mirović je rekao da će se oni boriti za potpunu depolitizaciju javnog sektora.

I Rasim Ljajić, ministar trgovine i lider SDPS, odlučan je da ne kandiduje stranačke funkcionere, ali, ipak, smatra i da niko ne bi trebalo da bude diskriminisan i unapred diskvalifikovan s nekog konkursa, samo zato što je član stranke.

Socijalisti su otvoreno protiv stroge departizacije, a i funkcioneri PUPS imaju slične stavove. Za potpredsednika Vlade i prvog čoveka PUPS Jovana Krkobabića, pokušaj totalne departizacije u višestranačkom sistemu je - nerealan.

"Navodno postavljanje nepartijskih ljudi je najčešće optička varka, jer i njih delegiraju i biraju partije", rekao je Krkobabić.

2024 © - Vesti online