Petak 16.11.2012.
21:15
Mondo

Da li će se i Haradinaj izvući iz Haga?

Rasim Ljajić: Hoće li i Haradinaj proći kao Gotovina i Markač
 

Ponovljeno suđenje Ramušu Haradinaju i saoptuženima za zločine na zapadu Kosova 1998. završeno je 27. jula pred Tribunalom u Hagu, a izricanje presude okvirno je najavljeno za novembar. Na kraju završnih reči oslobađanje su zatražile i odbrane drugooptuženog Idriza Baljaja i trećeoptuženog Ljaha Brahimaja.

Haradinaj, Baljaj i Brahimaj su u šest tačaka optuženi za ubistva, okrutno postupanje i nehumane postupke, kao kršenje zakona i običaja ratovanja. Oni se terete za zlostavljanje, mučenje zarobljenika u Jablanici i za ubistvo najmanje osmorice od kojih su dvojica bili Srbi, a ostali Romi i Albanci.

Prvooptuženi Haradinaj u to vreme je bio regionalni zapovednik OVK; Baljaj je predvodio specijalnu jedinicu te paravojske, a Brahimaj je komandovao logorom u Jablanici.

Ponovljeno suđenje Haradinaju i saoptuženima počelo je avgusta 2011. godine, a poslednji svedok optužbe saslušan je aprila ove godine u potpunoj tajnosti.

Prvo suđenje Haradinaju i saoptuženima je počelo 5. marta 2007, a prvostepena presuda izrečena je 3. aprila 2008. godine. Tužioci su pred sudsko veće tokom procesa izveli 81 svedoka, a dvojica su odbila da svedoče uprkos obavezujućem nalogu suda. Optuženi se ni tada nisu branili.

2024 © - Vesti online