Petak 16.11.2012.
16:59
24sata.info, Vestionline

Da li ste pročitali knjige koje su zabranjene širom sveta?

Proverite koje su knjige zabranjene u raznim delovima sveta i zašto:

Zabranjivanje neke knjige obično je vođeno određenim ideološkim pobudama ili religijskim dogmama
 


Ana Frank: "Dnevnik Ane Frank"

Knjiga o preživljavanju mlade devojke zabranjena je u Libanonu zbog pozitivnog prikazivanja Izraela, a osim toga zabranjena je i 2010. godine u jednoj srednjoj školi u Virdžiniji zbog "seksualne eksplicitnosti" i "homoseksualnih tema".

Den Braun: "Da Vinčijev kod"

Jedan od najprodavanijih krimi-romana na svetu zabranjen je u Libanonu 2004. godine jer se smatralo da je "uvredljiv za hrišćanstvo".

Oldos Haksli: "Vrli novi svet"

Ovaj roman je 1932. godine zabranjen u Irskoj zbog "promiskuitetnog sadržaja", a nekoliko američkih država je pokušalo da ga zabrani zbog "negativnih tema".

Bil Martin Jr.: "Mrki medved, mrki medved, šta vidite?"

Ova je dečja knjiga zabranjena u Teksasu 2010. godine od strane državnog edukacijskog odbora. Autor je zamenjen za marksističkog teoretičara istog imena.

Džon Steinbeck: "Plodovi gnjeva"

Najcenjeniji roman američkog pisca razbesneo je mase zbog opisa ruralne sirotinje. Bio je zabranjen u raznim delovima SAD-a, uključujući Kanzas i Kaliforniju.

Džordž Orvel: "Životinjska farma"

Orvelov roman je zabranjen u SAD-u, nakon što je tamo izdat 1945. godine, zbog kritikovanja Sovjetskog saveza, a 2002. godine zabranili su ga i Ujedinjeni Arapski Emirati zbog opisa svinja, a koji su se kosili s islamskim viđenjem ovih životinja.

Livajs Karol: "Alisa u zemlji čuda"

U raznim delovima Kine, ova knjiga je zabranjena 1931. godine, jer su se u njoj nalazile životinje koje govore. Vlasti su se bojale da će deca početi da se ponašaju prema životinjama kao prema ljudima.

Martin Henford: "Gde je Valdo?"

Početkom '90-ih godina prošlog veka knjiga "Gde je Valdo?" je uklonjena iz knjižara u nekim američkim školama zbog delimično vidljive gole žene u pozadini na naslovnoj ilustraciji.

Salman Rušdi: "Sotonski stihovi"

Kontroverzna knjiga ovog indijskog autora je izazvala haos širom sveta zbog odnosa prema islamu. Da su vas ulovili da je čitate u Venecueli, mogli ste da budete kažnjeni sa čak 15 meseci zatvora.

Rečnici

Rečnici Meriam Vebster i Amerikan Heritedž su zabranjeni u nekim američkim školama - određene reči u njima nisu "primerene za sve uzraste".

2024 © - Vesti online