Petak 16.11.2012.
18:54
tportal

Higsov bozon razočarao naučnike?

Higosv bozon se ponaša previše dobro za naučnička očekivanja
 

CERN-ovi naučnici su u julu ove godine objavili da su pronašli dovoljno dokaza da mogu s priličnom sigurnošću da kažu da postoji Higsov bozon ili neka čestica vrlo slična njemu. Budući da odlično odgovara predviđanjima tzv. standardnog modela fizike i odgovara na pitanje odakle česticama masa, bilo bi za očekivati da je to dobro. Međutim kako standardni model ne nudi objašnjenje za neke važne pojave poput tamne materije ili gravitacije, naučnici su se nadali da će bozon barem u nekim svojstvima odudarati od predviđanja i tako otvoriti mogućnost za razvoj nove fizike. U julu je takva nada još uvek postojala, ali čini se da se ona s novim otkrićima ubrzano topi.

Vrata se zatvaraju

U eksperimentima Velikog hadronskog kolajdera (LHC) Higsov bozon nije otkriven direktno, već na temelju čestica u koje se raspada. Naučnici su uočili da u tim raspadima nedostaje jedna elementarna čestica, tzv. tau lepton. Naime, Higs bi, među ostalim, trebalo da se raspada na tau i njenu antičesticu. Kada do toga ne bi dolazilo, postojala bi mogućnost da standardni model ostavlja otvorena vrata za nadogradnju.

Međutim čestičari dveju ključnih LHC-ovih eksperimenata, CMS-a i Atlasa, su na simpoziju u Kjotu objavili da novi podaci pokazuju da je u raspadima Higsa pronađen određeni broj čestica tau. On još uvek nije dovoljan da se potpuno isključe sve moguće devijacije u standardnom modelu, ali svakako smanjuje mogućnost nekih velikih iznenađenja koja fizičari priželjkuju.

2024 © - Vesti online