Petak 16.11.2012.
15:55
Beta

Preševo najmlađa opština u Srbiji

Preševo u Pčinjskom okrugu ima najmlađe stanovništvo
 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, opština Preševo je najmlađa u Srbiji i jedina koja sa prosečnom starošću stanovništva od 29 godina spada u kategoriju "demografska zrelost", dok je opština Bujanovac, u kojoj prosečna starost iznosi 34 godine, jedna od tri opštine u Srbiji, pored Novog Pazara i Tutina, koja spada u kategoriju "prag demografske starosti". U opštini Bujanovac pozitivni prirodni priraštaj iznosi 1,7 promila, dok u opštini Preševo iznosi 1,1 promila.

Sve ostale opštine u Pčinjskom okrugu su prešle prag kategorije "demografska starost", a u najtežoj situaciji nalazi se opština Bosilegrad čiji su žitelji prosečno stari 43 godine i koja ulazi u kategoriju "najdublja demografska starost". Opština Bosilegrad ima i najveći negativni prirodni priraštaj u Pčinjskom okrugu – minus 16,6 promila.

Opštine Vranje, Trgovište i Surdulica po prosečnoj starosti stanovništva od 35 do 39 godina ušle su u kategoriju "demografska starost", dok je opština Vladičin Han u "dubokoj demografskoj starosti" sa prosečnom starošću stanovnika koja je veća od 40 godina.

Osim visoke prosečne starosti u svim opštinama, osim u Bujanovcu i Preševu, visok je i negativni prirodni priraštaj koji u opštini Trgovište iznosi minus 12,9 promila, a u opštini Vladičin Han minus devet promila.

U opštini Surdulica negativni prirodni priraštaj iznosi 5,2 promila, dok u centru okruga, gradu Vranju, negativni prirodni priraštaj iznosi 1,5 promila.

Prema prvim rezultatima popisa iz 2011. godine koje obrađuje Republički zavod za statistiku i čiji će konačni rezultati biti objavljeni krajem novembra, Pčinjski okrug ima 158.717 stanovnika čija je prosečna starost 36 godina.

2024 © - Vesti online