Petak 16.11.2012.
15:45
Večernje novosti

Šverc slatkiša uzme 1,5 miliona EUR

Foto: Ilustracija
 

Milka čokolade, nutela kremovi, jakobs i neskafe, ali i rafaelo kugle, razni namazi i konzerve prodaju se na tezgama gotovo na svakoj zelenoj tržnici u Srbiji.

Njihov rok trajanja nije istakao, a cene su i do 30 odsto povoljnije nego u trgovinama. Zato i ne čudi što prodavci hrane na pijacama imaju sve više kupaca.

Većina ovih proizvoda kupljena je u hipermarketima okolnih zemalja. Roba se najčešće kupuje na akcijama jer je tada jeftinija. Kad pokupuju sve što im treba, kupci predaju fiskalne račune i dobijaju povraćaj poreza.

"Samo po osnovu nelegalnog uvoza i sivog tržišta država godišnje gubi između milion i milion i po evra, jer izostaje plaćanje poreza i carina", kaže za "Novosti" Dejan Simić iz kompanije "Kraft fud", koja između ostalog proizvodi i distribuira "milka" čokoladu.

Prema njegovim rečima, proizvodi koji se nelegalno uvoze ugrožavaju i potrošače, jer nemaju deklaraciju, a prodaju se i na neuslovnim mestima.

"Reč je o klasičnom švercu. U pograničnom delu Mađarske, recimo, ima mnogo diskontnih prodavnica, gde kupci dobijaju određen povraćaj poreza na dodatu vrednost, ne plaćaju carinu koja sada iznosi oko 10 odsto i tu svakako ima "prostora" za dobru zaradu", navodi Simić.

S druge strane, potrošači su zadovoljni, smatraju da dobijaju kvalitetnu uvoznu robu, po nižim cenama.

2024 © - Vesti online