Petak 16.11.2012.
12:14
Beta

Dva miliona vojnika zaklelo se Si Đinpingu

Kineskom vojskom upravlja partija
 

Armija će nastaviti da "prima naređenja od partije, Centralne vojne komisije i njenog predsednika Si Đinpinga", navodi se u zvaničnom glasilu kineske vojske, dnevniku "Narodna oslobodilačka armija".

Si je preuzeo vođstvo nad vojskom sa 2,3 miliona pripadnika od odlazećeg predsednika Hu Đintaoa, koji je odlučio da skrati svoj mandat na čelu Centralne vojne komisije, najvišeg vojnog organa u Kini.

Pojedini kineski oficiri i reformski orijentisani intelektualci javno se zalažu da vlada preuzme kontrolu nad vojskom od Komunističke partije, što partijski zvaničnici odbacuju kao mogućnost.
 

Sledi tvrda cenzura

 

Među novim kineskim liderima koji su ovihdana predstavljeni naciji imenovanje ministra za propagandu ukazuje da će nastaviti oštru cenzuru medija i interneta.

 

Liu Junšan (65) na početku karijere bio je izveštač agencije Sinhua u oblasti Unutrašnja Mongolija, poslednjih godina vladavine Mao Cedunga. Poslednjih deset godina karijere proveo je u vrlo uticajnom Odeljenju za propagandu u okviru Komunističke partije Kine.

 

Liu ima reputaciju konzervativnog političara koji zastupa tvrdu liniju u obračunu sa disidentima, onemogućavajući im da budu aktivni preko interneta.

 

Komunistička partija Kine kontroliše rad sudova, štampe, a cenzura je oštra u sprečavanju objavljivanja kritika na račun vlade ili tekstova o zaštiti ljudskih prava.

2024 © - Vesti online