Petak 16.11.2012.
12:01
B. Božin, A. Krasojević - Vesti

Kakva država, takve diplomate

Mr Milan Čobanov

Mrkić je, podsećamo, prozvao diplomate za nerad, otaljavanje posla, javašluk, ali i za nepoštovanje novih vlasti u Beogradu. Čobanov je uveren da ambasadori jedne države mogu biti tek-toliko dobri koliko i država iz koje potiču.


- Nije tajna da našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) redovno kasne plate, smanjuje se personal ili nemaju budžet za osnovne potrebe ili aktivnosti. Sramotno je za jednu državu da je njen ambasador prinuđen da, tako reći s lončićem obilazi srpske patriote i moli da sponzorišu prijem povodom recimo Dana državnosti. Kakve rezultate jedna takva država očekuje onda od svog ambasadora? - pita se sagovornik "Vesti".


On ukzuje da je diplomatski teren u Nemačkoj zbog istorijskog bremena izuzetno težak i da je potrebna "velika senzibilnost ambasadora u ophođenju, a nikakvo lupanje cipelama po govornici".


Zoran Jovanović

- Bivši ambasador Božinović i sadašnji Visković u potpunosti odgovaraju potrebama i značajno su približili dva naroda. Doživeo sam da su svojom inteligencijom i šarmom, pa čak i humorom plenili simpatije prisutnih i stvarali poverenje. A poverenje u odnosima je pola diplomatskog posla - kaže Čobanov.


Po mišljenju Zorana Jovanovića iz Soloturna u Švajcarskoj najlakše je kritikovati i optuživati druge, a treba videti ko i zašto kritikuje i koji mu je cilj.

Dovoditi profesionalce iz dijaspore

Mr Milan Čobanov ukazuje na veliki problem u zapošljavanju diplomata po stranačkoj liniji.
- Ranije smo barem znali kojoj partiji pripada neki konzul ili ambasador. Danas moraš to tek da otkriješ i da se prilagodiš. U ambasadama bi u budućnosti morali da rade i profesionalci iz dijaspore koji poznaju političke i ekonomske prilike. A i tu je potrebno veće poverenje između matice i dijaspore - zaključuje potpredsednik Centralnog saveta Srba.


- Valja nešto znati i o uslovima pod kojim naši ambasadori, konzulati i osoblje žive i rade. Pojedine ambasade nemaju novca ni da obeleže Dan državnosti Srbije (primera radi Ambasada Srbije u Bernu). Držva nema ni sama jasno definisane političke i ekonomske ciljeve koje bi naše diplomate zastupale - ističe Jovanović.

Tomislav Perić

Tomislav Perić iz Valda u Švajcarskoj tvrdi da je najveći problem biranje diplomata po političkoj podobnosti iako se zna da mnogi ambasadori ne zaslužuju to mesto ni zvanje.


- Ipak, treba stvari i realno sagledati i videti šta objektivno diplomata može u situaciji kada se zemlja spotiče o posledice političke klackalice. U otadžbini su nerešena mnoga politička pitanja. Iz mog iskustva dugogodišnjeg aktiviste srpska zajednica u Švajcarskoj je uvek dobro srađivala sa našim konzularno-diplomatskim predstavništvima, oni rade i u okviru svoje moći, naravno mi građani uvek očekujemo više i bolje.
 

Klubovi zadovoljni saradnjom

- Imao sam više puta priliku da poslovno razgovaram sa našim ambasadorom Milanom Protićem u Švajcarskoj, konzulom Draganom Markovićem, bivšim savetnikom Vladimirom Nešićem i sadašnjim Dejanom Ralevićem. Smatram da visoko profesionalno obavljaju svoj posao, da se angažuju u saradnji sa našim klubovima, pojedincima i švajcarskim političkim organizacijama za dobrobit naših građana - kaže Zoran Jovanović.

2024 © - Vesti online