Četvrtak 15.11.2012.
18:34
Srna

Kazna za "Britiš petroleum" - 5 milijardi dolara

Foto: Ilustracija
 

Kompanija je postigla dogovor sa američkim Ministarstvom pravde, a detalji će uskoro biti objavljeni. Izvori, koji su želeli da ostanu anonimni, rekli su Rojtersu da će BP priznati krivicu u zamenu za odustajanje tužilaštva od nekih tačaka optužnice.

Razgovori između kompanije i Ministarstva pravde ne obuhvataju građanske tužbe na federalnom nivou, rekli su ovi izvori. Energetski gigant sa sedištem u Londonu mesecima pregovara sa američkim vlastima i državama iz regiona Meksičkog zaliva o vansudskom poravnjanju u vrednosti od nekoliko milijardi dolara, povodom eksplozije na platformi koja se dogodila 20. aprila 2010. godine.

Izvori su rekli da će BP dobiti najveću kaznu u istoriji krivičnog prava SAD. Dosadašnji rekord drži kompanija "Ficer", koja je platila kaznu od 1,3 milijardi dolara 2009. godine zbog marketinške prevare u vezi sa lekom protiv bolova "bekstra".

U nesreći 2010. godine na platformi koja je potonula poginulo je 11 radnika, a obala Meksičkog zaliva pretrpela je najveće zagađenje naftom u istoriji SAD.

Američki Kongres je prošle godine usvojio zakon kojim je određeno da 80 odsto novca koji bude naplaćen od kazni dobiju države najteže pogođenje zagađenjem – Luizijana, Misisipi, Alabama, Florida i Teksas.

2024 © - Vesti online