Četvrtak 15.11.2012.
15:48
Vestionline

Rio čisti "Kreklend" od narkomana i smeća

Gradske vlasti su se odlučile za ovu akciju u sklopu pripreme za Svetsko prvenstvo u fudbalu koje će se u Brazilu održati 2014. godine, ali i za Olimpijske igre 2016.

"Kreklend" je deo grada koji je svojevrsna otvorena pijaca kreka, a na ulicama žive i spavaju najteži zavisnici koji se često mogu videti kako preturaju po smeću u potrazi za nečim što je moguće prodati. Područje je delimično neosvetljeno pa su gradski oci sada odlučili da ugrade 300 novih uličnih svetiljki, a sprovedena je i velika akcija čišćenja u kojoj je uklonjeno 200 tona smeća.

"Ne vraćaju se u 'Kreklend'. Ta su područja sada okupirana", poručili su iz policije.

Nekoliko dana posle okupacije, policija još traga za drogom i oružjem koji su glavna roba na ulicama ovog dela Rija. Psiholozi, socijalni radnici i ostali, koji su voljni da pruže pomoć, sada rade s ljudima koji prolaze kroz najgore narkomanske krize jer ne mogu doći do droge. Sve ih prevoze u skloništa širom grada. Od subote do utorka s ulica je pokupljeno još 215 zavisnika, a među njima je velik broj maloletnika.

"Sada je mnogo lakše pružiti ljudima pomoć kada imamo policiju na svojoj strani", rekla je socijalna radnica i koordinator cele akcije Dafne Braga.

Gradske vlasti su organizovale obuku za policajce. Njih 200 će biti pripremljeno za postupanje s najtežim zavisnicima. Međutim, veliki problem sada predstavlja činjenica da je deo narkomana napustio ovo područje zbog okupacije i sada lutaju gradom.

"Oni nigde nisu dobrodošli. Prljavi su i dezorijentisani i strah me je da će biti izloženi nasilju na ulicama. Taj problem nećemo rešiti samo na ovaj način. S njima treba raditi, truditi se i imati veoma mnogo strpljenja", rekao je sveštenik koji već dugi niz godina radi s najtežim zavisnicima.

2024 © - Vesti online