Četvrtak 15.11.2012.
12:57
Alo

Tiršova naplatila majci za sedenje na stolici pored deteta

Foto: Ilustracija

Ivanin sin boluje od glikogenoze, neutropenije i epilepsije, a odveden je u Tiršovu nakon što mu je 8. novembra pozlilo u školi.

- Moje dete je hronični bolesnik. Godinama se leči na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić". Međutim, te večeri mu je pozlilo u školi. Otac jednog učenika odvezao ga je u dom zdravlja, gde je dobio uput za bolnicu. Hitna pomoć ga je odvezla do Tiršove, koja je te večeri bila dežurna - priča Ivana Spahić čije dete je jedva primljeno u dežurnu kliniku "jer dete nije njihov pacijent".


Kako je Spasićeva rekla za "Danas" neprijatnostima u Tiršovoj tu nije došao kraj.

- S obzirom na to da je moj sin bio u teškom stanju, pružili su mu pomoć i ostavili u bolnici preko noći. Ja sam prespavala na stolici, a ujutru su mi ispostavili račun od 500 dinara, kao "majci pratilji". Bila sam neprijatno iznenađena. I pored overenih zdravstvenih knjižica, uputa i činjenice da ga je dovezla hitna pomoć, naplatili su mi noćenje pored bolesnog deteta. Takav tretman nikada nismo imali na Institutu za majku i dete – rekla je Spahićeva i dodala da joj ni na Institutu "Dr Vukan Čupić" ova "usluga" nikad nije naplaćena.


Njen sedmogodišnji sin je učenik specijalne osnovne škole "Dušan Dugalić" za decu ometenu u mentalnom razvoju.


Ivana jedva sastavlja kraj sa krajem i snalazi se uz pomoć dečijeg dodatka, tuđe pomoći i alimentacije bivšeg supruga, a uz svu muku nedavno je ostala i bez posla.
Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović naložila je inspekciji da ispita ovaj slučaj i zatražila da bude informisana o daljem razvoju situacije, dok je klinika u Tiršovoj ostala bez komentara, iako postoje naznake da se praksa naplate prenoćišta "za pratioca" naplaćuje više od deset godine.

2024 © - Vesti online