Četvrtak 15.11.2012.
13:04
J. Arsenović - Vesti

Moj film nije antisrpski

Pohvale za glumca: Mustafa Nadarević u jednoj od scena
 

U razgovoru za "Vesti", Paskaljević otkriva inspiraciju za priču o stradanju Jevreja u logoru na Starom sajmištu, te odgovara na napade samozvanih "čuvara srpstva" da je "drugosrbijanac" koji pravi antisrpske filmove. Beogradska premijera srpskog kandidata za Oskara "Kad svane dan" biće 24. decembra u Centru Sava.


Da li je tačno da ste na ideju da snimite film o profesoru muzike koji u poznim godinama otkriva svoje poreklo bili inspirisani slučajem iz života?
- Da, moj prijatelj i saradnik na skoro svim mojim filmovima, koscenarista Filip David, uneo je u ovaj film nešto od svoje životne priče. Njega su kao jednogodišnje dete roditelji ostavili na čuvanje jednoj srpskoj porodici, a oni su se pridružili partizanima. Tako su ga spasli, inače bi stradao kao i većina srpskih Jevreja - kaže Paskaljević.

Optužbe su besmislene: Goran Paskaljević
 


Koja je vaša glavna preporuka publici zašto da odgleda "Kad svane dan"?
- Posle svake projekcije u Kanadi, a i kod nas, video sam mnoge gledaoce kako brišu suze. Preporuka je, znači, ponesite maramice, možda će i vas ovaj film dirnuti do suza.

U Torontu se desio i incident o kojem je pisao i "The Hollywood Reporter".

Kako ste reagovali na dobacivanje troje Srba da ste "antisrbin"?
- Kada sam ih pitao šta to oni vide antisrpsko u mom filmu, nisu znali da odgovore. A, pogotovo nisu imali odgovor na moje pitanje zašto "srbuju" iz Kanade i ne vrate se u Srbiju kad im je do nje toliko stalo.

Kako odgovarate na optužbe da se u filmu bavite stradanjima Jevreja, a ne Srba, da ste logor smestili u okupiranoj Srbiji, a ne u NDH, te da film servira sliku da je za stradanja Jevreja u Srbiji kriva Nedićeva policija, a ne nemački okupator?
- Optužbe su besmislene i dolaze opet od tih frustriranih pojedinaca, koji imaju komentare na sve i svašta. Nisu gledali film, ali su tu da kritikuju. U mom filmu se jasno kaže da je logor na Starom sajmištu bio na teritoriji NDH, da ga je osnovao i vodio Gestapo uz pomoć kolaboracionista. Nedić se i ne spominje u filmu, ali istorijske činjenice jasno dokazuju da je Nedićeva policija sarađivala sa okupatorom na progonu Jevreja, a kasnije i svih antifašista, Srba i drugih nacionalnosti iz čitave Jugoslavije koji su dopremani u logor posle istrebljenja Jevreja.
 

Uloga samo za Mustafu

Niste se dvoumili da glavnu ulogu dodelite Mustafi Nadareviću?
- Od samog početka sam u toj ulozi video isključivo Mustafu. Čini mi se da ne bih ni snimio film da on kojim slučajem nije mogao da odigra ovu zahtevnu ulogu. Tokom snimanja smo postali veoma bliski i danas skoro svakodnevno održavamo kontakt. Pored toga što je sjajan glumac, Mustafa je predivno ljudsko biće. 

2024 © - Vesti online