Subota 17.11.2012.
07:07
Vesti

Napoleon osvojio Beograd

Tako su postala imena kafana: Vlakovođa, Gardist, Dva Talijana, Sedam Švaba, Tesač, Ratar, Bandista, Dva lovca, Devet kočijaša, Tri seljaka, Patroldžija, Barudžija, Požarna kasina, Jevrejska kasina, Kraljeva garda.

Hroničar prestoničkog društvenog života Branislav Nušić bio je svedok da je među kafanama posle Prvog svetskog rata nastala manija za stranim imenima. Otvarali su se Union, Splendid, Ekscelzior, Luksor, Palas, Kleridž, Transval.

Pijanka u Zemljotresu

Periferijske kafane nisu izostajale u modi koja se širila srcem Beograda, pa su se i one "internacionalizovale", svedoči Branislav Nušić i navodi: "U predgrađima su počeli da se traže egzotični natpisi kafanama, među kojima se ističu bife Promaja i kafana Zemljotres. Jedno od najoriginalnijih imena nosi kafana gazde Jaćimovića zvanog Jagoda u Aleksandrovoj ulici. Na njoj, kao firma, piše: "Čija nije bila, čija biti neće".

U to doba Beograd je brojao skoro tri stotine ugostiteljskih zdanja i oni su nicali svaki dan, utvrđuje Nušić i kaže: "Teško bi bilo hroničaru snaći se. Te kafane niču i zatvaraju se, dućani se za noć prepravljaju u kafane, a kafane u dućane. Nekadašnji znameniti Zlatan krst danas je velika pomodna trgovina Cuparina.

Nekadanja znamenita kafana Prestonaslednik, pozniji Grand hotel, danas je banka. Nekadanja tako isto znamenita terazijska kafana Pariz eno se, koliko pre nekoliko dana, pretvorila u dućane.

Tako isto menjaju se gdekad i imena kafana, te stara zaboravljaju. Kao primer neka posluži ona kafana u Poenkareovoj ulici koja je nekad nosila ime: Šarena mehana, pa zatim Kineski car, pa Elita, pa Velika Britanija, pa Zvezda i zatim Atina", sa žaljenjem utvrđuje slavni komediograf. 

2024 © - Vesti online