Sreda 14.11.2012.
17:44
Beta

Ambasador Nemačke: Slede nam teški razgovori sa Srbijom

Nemačka i Srbija treba da zajednički rade na rešavanju problema azilanata
 

Vilhelm je novinarima nakon zvanične posete pokrajini rekao da je ovo izuzetno teška tema i za Nemačku i za Srbiju i da se na kratki rok ne mogu naći rešenja, nego do njih treba doći zajedničkim radom dve države na tom planu.

"Ne postoji univerzalno rešnje ili savet koji bi u ovom trenutku pomogao da se problem reši. U svakom slučaju, imamo jednu vrlo osetljivu i tešku temu na kojoj treba da se radi", rekao je Vilhelm. Prema njegovim rečima, Nemačka i Srbija treba da zajednički rade na rešavanju tog problema.

"Mi sigurno ne govorimo o političkim imigratima koji iz političkih razloga podnose zahtev za azil iz Srbije. Više je reč o ekonomskim imigrantima koji iz ekonomskih razloga teže da dođu u zapadnu Evropu i Nemačku. U svakom slučaju, očekuje nas težak posao koji ćemo zajednički rešiti", rekao je Vilhelm.

Broj državljana Srbije koji su u oktobru tražili azil u Nemačkoj udvostručen je u odnosu na septembar, a prema tvrdnjama Ministarstva spoljnih poslova Nemačke niko od onih koji su tražili azil nije ga dobio u tom mesecu.

Prema najnovijim podacima, u oktobru su 2.673 državljanina Srbije zatražila azil u Nemačkoj, dok ih je u septembru bilo 1.395, a u avgustu 496.

Prema podacima ministarstva, u prvih deset meseci 2012. najviše zahteva za azil je stiglo iz Srbije 6.829, zatim slede Avganistan (6.096), Sirija, Irak i Makedonija.

Od januara do oktobra 2012. godine ukupno su 50.344 osobe podnele zahtev za azil u Nemačkoj, što je 37 odsto više nego u istom periodu lane.

2024 © - Vesti online