Sreda 14.11.2012.
16:39
Beta

Rusi po zakonu hapse disidente

Policija će moći da uhapsi svakog za koga misli da je disident
 

Prema zakonu, svako ko poseduje informacije smatrane kao tajne, bilo to političar, novinar, predstavnik životne sredine, lider sindikata, može da bude kažnjen zatvorom do 20 godina za špijunažu.

Borci za ljudska prava navode da je zakon namenjen delu opozicije pošto je Vladimir Putin počeo svoj treći predsednički mandat u maju.

Zamenik direktora Hjuman Rajts Voča za Evropu i Bliski iskot Rejčel Denber ocenila je da zakon može da bude vrlo opasan. Ona je rekla da je još nije jasno kako će ruske vlasti primenjivati zakon, ali je dodala da se ponovo stvara "osećaj paranoje, sumnje i nemira o strancima".

Dok je prethodni zakon opisao veleizdaju kao špijunažu ili pomoć stranoj drzavi koja šteti rusku spoljnju bezbednost, novi zakon ne navodi reč "spoljna". Aktivnosti koje potpadaju pod izdaju uključuje dobijanje finansijske pomoći, saveta od inostranih drzava ili davanja informacija međunarodnim ili stranim organizacijama.

Zakon, koji je izradila Federalna služba bezbednosti (FSB), glavni naslenik poznatog KGB-a, navodi kaznu do osam godina zatvora samo zbog držanja državne tajne, čak i ako te tajne nisu nikome prosleđene. FSB navodi da ta klauzula bolje može da zaštiti poverljiva dokumenta.

2024 © - Vesti online