Sreda 14.11.2012.
12:29
24sata.info, Vestionline

Kazna za hakera – 6 godina bez interneta

Tinejdžer od samo 15 godina odgovoran je za brojna hakerisanja (npr. i stranice CIA-e), krađu identiteta i prevare s kreditnim karticama (Foto: Ilustracija)
 

Mladić, čije pravo ime nije poznato javnosti, u hakerskim krugovima ga znaju kao Cosmo the God, odnosno Cosmo.

Internetom je harao do juna ove godine te je, zajedno s hakerskom grupom kojoj je pripadao (UG Nazi) učestvovao u brojnim sajber napadima i rušenjima stranica poput NASDAQ-a, CIA.gov i UFC.com, a čak je preuzeo kontrolu nad nekim korisničkim računima Amazona, PayPala i drugih kompanija.

Narednih 6 godina, dok ne napuni 21, moći će da koristi računar samo uz poseban nadzor, dok će se internetom služiti samo u edukacijske svrhe. Takođe, osobi koja će biti zadužena za njegov nadzor moraće da kaže sve račune kojima se koristi na internetu i lozinke za njihov pristup te će morati da napiše koji su mu uređaji za pristup internetu dostupni, a zabranjen mu je i kontakt s drugim članovima UG Nazija i Anonymousa, kao i s još nekim osobama iz hakerskih krugova.

Prema Wiredu, Cosmo je priznao sve svoje hakerske grehe kako bi izbegao zatvorsku kaznu, a ako do 21. godine prekrši uslovnu kaznu, odnosno ako se bude služio računarima i internetom bez nadzora, moraće tri godine da provede u zatvoru.

2024 © - Vesti online