Sreda 14.11.2012.
13:47
24sata.rs

Detektivske usluge traže i estradne zvezde i političari

Foto: Ilustracija
 

Dolaze nam klijenti najrazličitijih profila. Radili smo s običnim svetom, ali i s velikim estradnim zvezdama, biznismenima i političarima. Među ljudima je uveliko zavladao sindrom Velikog brata i mnogi bi želeli da se infiltriraju u tuđi život i saznaju sve o nekoj osobi, a u tim situacijama mi smo im najpouzdaniji izvor informacija - priča Ranko Vukomanović (38), predsednik Udruženja privatnih detektiva i vlasnik detektivske agencije "Bond“.

Prema njegovim rečima, mušterije im se obraćaju iz raznih pobuda, ali se u 60 odsto slučajeva radi o proveri ljubavnog ili poslovnog partnera, a kad je u pitanju utvrđivanje mogućeg neverstva, češća klijentela su ipak dame, koje su, kako kaže, "hrabrije od muškaraca i spremnije da saznaju istinu".

- U našem poslu je najvažnija diskrecija. "Meta” ne sme da provali da se na njoj radi, jer ako te bilo šta razotkrije, to može da kompromituje čitavu operaciju. Za sve ove godine, samo nam se jednom desilo da smo bili "provaljeni", ali zato što je upravo žena koja je sumnjičavu prijateljicu nagovorila da unajmi detektive bila ljubavnica njenog muža i dojavljivala mu kad je pod prismotrom. Na kraju smo ih, naravno, otkrili - priseća se prvi čovek agencije "Bond“.

Za više od 15 godina, koliko njegova agencija postoji, na vratima Ranka Vukomanovića neretko su se pojavljivali ljudi sa blago rečeno bizarnim zahtevima.


- Dešavalo nam se da dođe klijent koji traži da mu pronađemo kupca za bubreg ili pak da mu nađemo osobu koja će da izvrši eutanaziju nad njim. Naravno, takve klijente smo primorani da odbijemo - kaže Vukomanović.

Iza njegove agencije, uz tridesetak stalnih operativaca, stoji čitava mreža saradnika, od kojih se, za javnost, mnogi bave drugim zanimanjima.

Tako među detektivima ima novinara, radnika iz sudstva, zdravstva, državnih službi i drugih respektabilnih profesija.

On kaže da je jedan od većih problema na koje nailaze taj što njihova delatnost nije zakonom regulisana.

- Za razliku od svih zemalja u regionu, kod nas još ne postoji zakon o detektivskim uslugama. Pre nekoliko godina je završen predlog zakona, ali on još nije ušao u skupštinsku proceduru. Zbog toga se nekima dešava da rade bez ikakvog reda, a to, naravno, nikome nije u interesu - smatra Vukomanović.

2024 © - Vesti online