Sreda 14.11.2012.
06:41
Beta

Zilkić: Cerić zloupotrebio Kuran i Islam

Zloubotrebljena kuranska načela i svetost islamskih normi: Adem Zilkić
 


"Da li sam ja skrenuo sa pravog puta ili ne, to ceni onaj koji nas je stvorio, Alah dragi i Bog svevišnji, a ne čovek. On, Cerić, je ovom fetvom zloupotrebio kuranska načela i svetost islamskih normi", rekao je Zilkić agenciji Beta.


Zilkić je rekao da od novog reisa Islamske zajednice Bosne i Hercegovine očekuje da promeni plitiku i da uspostavi bratske odnose sa rukovodstvom Islamske zajednice Srbije.


"Tako bi smo doprineli boljim odnosima među dve države, a samim tim i među vernicima", kazao je Zilkić.


Cerić je objavio fetvu o delovanju i radu reisa Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića, saopštila je danas Islamska zajednica u Srbiji, koja deluje u sistemu Islamske zajednice BiH. Zilkić smatra da Cerića nije napustila mržnja ni u trenbutku kada odlazi sa mesta reisa i ocenjuje da on nije u stanju realno da sagleda stvari.


"Ni na odlasku ga nije napustila mržnja koju je sve vreme iskazivao prema Islamskoj zajednici Srbije i njenom rukovodstvu", kazao je Zilkić.


Zilkić je istakao da on nije samo bošnjački reis, već da je poglavar islamske zajednice za sve vernike u Srbiji i da je Islamska zajednica Srbije stekla legitimnost četiri godine pre bosanske.


"Što se tiče legitimiteta ja imam tri četvrdtine vernika koji podrzaavaju mene što je veći kapacitet legitimnosti nego kod Cerića u Bosni i Hercegovini", kazao je poglavar Islamske zajednice Srbije.


Adem Zilkić je na čelu Islamske zajednice Srbije, koja smatra da muslimani u Srbiji treba da imaju svog reisa. IZ u Srbiji, na čelu sa glavnim muftijom Muamerom Zukorlićem, organizaciono pripada Islamskoj zajednici u BiH.


Kako se navodi na zvaničnom sajtu IZ u Srbiji (www.islamskazajednica.org) Cerić je u obrazloženju fetve naveo da je Zilkić radio na razbijanju Islamske zajednice, pravio razdor među vernicima i stavio se u službu onih koji su od ranije poznati da ne žele dobro Islamskoj zajednici.


"Osećajući odgovornost da jasno kažem da nakon genocida niko nema pravo da slabi i razbija duhovno, nacionalno, kulturno i političko jedinstvo Bošnjaka, uveren da rad i delovanje Adema Zilkića nanosi štetu vernicima i snaži protivnike (IZ u Srbiji), koristeći se šerijatskim ovlastima iz Menšure, pozivajući se na Ustav Islamske zajednice u BiH i sprovodeći zakletvu da ću dužnost reisu-l-uleme i vrhovnog muftije Islamske zajednice u BiH i Bošnjaka u svetu vršiti savesno i odgovorno, donosim Fetvu", navodi se u saopštenju na sajtu.


Cerić je naveo i da se Adem Zilkić "lažno predstavlja i tako nanosi veliku sramotu" muslimanima u Srbiji, Sandžaku i na Balkanu.


"Zbog toga, zahtevam od Adema Zilkića da se izvini muslimanima za naneseni im duševni bol", navodi se u fetvi.

2024 © - Vesti online