Sreda 14.11.2012.
08:46
Večernje novosti

Zahar: Ja sam pravi autor filma o Tesli

Jadan čovek, ko se sve služi s njegovim imenom: Nikola Tesla

Donoseći na uvid obimnu dokumentaciju za filmsku priču "Tesla - gospodar sveta", koju je još u aprilu 2010. godine zaštitio preko Autorske agencije za Srbiju, poznati kompozitor kaže da je scenario i napisao na zahtev Vladimira Rajčića, o čemu svedoči prepiska preko mejla.


- S Rajčićem me je upoznao moj sin, koji mu je predočio da sam uz to što sam poznati kompozitor i tekstopisac i vešt scenarista, te da sam upravo završio scenario o Lazi Kostiću - objašnjava Zahar kako je došlo do saradnje.

Scenario za Amere i Srbe

Po njegovim rečima, Rajčić mu se ubrzo javio i zamolio ga da napiše scenario koji bi prihvatili i Amerikanci i Srbi.


- Ubedio je mog sina da će ga uzeti u ekipu filma ako scenario bude dovoljno intrigantan, pa sam se - u želji da pomognem svom detetu - posle kraćeg vremena odlučio da to bude film o Tesli, čiju sam biografiju znao napamet. Verovao sam da je to prava mera za jednu srpsko-američku priču - objašnjava Zahar.


Posle nekoliko meseci dogovora i razmene mejlova, Zahar je gotov scenario "Tesla - gospodar sveta" poslao Rajčiću, zaštitivši ga istovremeno u Autorskoj agenciji za Srbiju. U mejlu (koji nosi datum 5. april 2010), Rajčić hvali scenario Milutina Popovića i prihvata ga kao osnovu za budući film o Tesli.


- Ovim mejlom hteo bih da potvrdim da vas ja i moja produkcijska kuća "V.P.R. studios" unajmljujemo da pišete i radite sa nama na scenariju "Tesla - Ruler of the Njorld". Veoma je važno da će vaše ime uvek biti prvo na listi u filmu i na svim ostalim dokumentima, kao i da ste vi glavni pisac ovog scenarija. Voleo bih i da učestvujete u svim promenama u scenariju - stoji, pored ostalog, u ovom mejlu.

Imejl ima pravnu snagu

Zahar napominje da, shodno evropskim konvencijama o autorskom pravu, svi poslovi deklarisani preko mejla imaju važeću pravnu snagu.


Na Rajčićev zahtev, scenario je u Srbiji preveden na engleski i poslat mejlom, zajedno sa tehničkom prezentacijom koju je uradio Zaharov sin. Posle toga, kaže naš sagovornik, usledilo je dugo ćutanje. A onda je poznati kompozitor i tekstopisac iz medija saznao o filmu o Nikoli Tesli u kom se Rajčić pominje kao producent i jedini scenarista.


- Shodno autorskim zakonima i međunarodnim konvencijama o zaštiti intelektualne svojine, prilažem sva pravno validna dokumenta na uvid i pod moralnom i svakom drugom odgovornošću tvrdim da su potpuno verodostojna - kaže Zahar i dodaje da je "dovoljno postigao u životu da bi na ovaj način tražio publicitet". Njegova jedina namera je, objašnjava, da Vladimiru Rajčiću pokaže da se "ne mogu nekažnjeno prodavati ukradena autorska prava".

2024 © - Vesti online