Utorak 13.11.2012.
17:31
Beta

Žutica napada

U selu Drenovac kod Paraćina od kraja septembra do danas registrovano je 11 slučajeva zarazne žutice, odnosno hepatitisa tipa A
 

Na preporuku Zavoda za javno zdravlje Štab za vanredne situacije opštine Paraćin naložio je sanitarno higijenske mere zaštite od epidemije, kao što je održavanje lične higijene jer se zaraza prenosi direktnim kontaktom prljavim rukama.

"Preduzete su i mere da bude obezbeđen pijaća voda za stanovnike iz ugroženog područja, a takođe treba da bude pojačan nadzor distribucije hrane", kazao je Radovanović agenciji Beta.

Među obolelima nema dece iako je jedna od zaraženih osoba radnica dečjeg vrtića u tom selu.

Kod pet osoba je laboratorijski potvrđen hepatitis tipa A, dok je kod ostalih prisutna klinička slika i dolaze iz ugroženog područja.

Prema rečima Radovanovića, jedini mogući izvor zaraze je čovek.

"U ovoj epidemiji inicijalni slučajevi su u vezi sa žuticom u selu Mozgovo kod Aleksinca. Mi smo dobili informaciju od Republičkog instituta za javno zdravlje 'Batut' iz Beograda da je na teritoriji opštine Aleksinac došlo do zaraze na porodičnom slavlju na kome su bila prisutna i lica iz Drenovca", objasnio je Radovanović.

Oni koji imaju ozbiljniju kliničku sliku su hospitalizovani na Odeljenju za infektivne bolesti Opšte bolnice u Ćupriji.

Na području Pomoravskog okruga epidemije zarazne žutice nije bilo 12 godina, a zaraza se ciklično javlja na šest do sedam godina tako da su epidemiolozi i očekivali da dođe do epidemije.

Radovanović navodi da nije reč o bolesti koja ostavlja poslednice na organizam čoveka jer se jetra regeneriše.

2024 © - Vesti online