Utorak 13.11.2012.
13:29
Blic

Ko prima najveću platu u Vladi?

Aleksandar Vulin mesečno zarađuje 154 hiljade dinara
 


Oni sa platom od oko 154.000 dinara imaju znatno veća mesečna primanja i od predsednika Srbije, potpredsednika Vlade i svih ministara. Pajević i Vulin imaju najmanje za 40.000 dinara veća primanja od ministara koji donose najznačajnije odluke za državu i imaju najveću odgovornost. Njih dvojica imaju veću platu i od predsednika države Tomislava Nikolića, direktno izabranog na izborima, koji mesečno prima nešto više od 132.000 dinara.
 

Razlika je još veća, ako se uzmu u obzir primanja prvog potpredsednika Vlade Aleksandar Vučića, kome na račun mesečno legne manje od 109.000 dinara. Nešto veću platu od lidera SNS ima Verica Kalanović, ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave, koja zarađuje oko 111.000.
 

Milan Bačević

U grupi ministara sa najvećom mesčnom platu su i Milan Bačević sa zaradom od 112.000 dinara i Velimir Ilić koji prima 110.000 dinara. Svi ostali ministri imaju manje plate.

U Nemanjinoj 11 "Blic" nije dobio odgovor po kom osnovu su primanja Vulina i Pajevića toliko visoka. Na to pitanje nije hteo da odgovori ni sam Vulin, kao ni Milan Pajević, koji se nije javljao na telefon.
 

"Nemate sreće. Završio je jedan sastanak, ali otišao je na drugi", rečeno je u Vulinovoj kancelariji.
 

U Ministarstvu pravde i državne uprave su rekli da se plate direktora kancelarija određuju po Zakonu o državnim službenicima i nameštenicima, dok su zarade ministara regulisane Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama.
 

Da zbrka bude još veća, predsedniku republike, poslanicima, predsedniku Skupštine... osnovicu određuje Administrativni odbor u parlamentu, a drugim nameštenicima osnovica se određuje svake godine prema republičkom budžetu.
 

Iako je još za vreme prethodne vlasti najavljeno da će biti donet jedinstven zakon koji će važiti za sve zaposlene u Vladi, državnim službama i javnom sektoru kako bi se otklonile sve nelogičnosti u mesečnim primanjima državnih funkcionera, od toga zasad nema ništa.
 

Sudeći prema imovinskim kartama koje su prosleđene Agenciji za borbu protiv korupcije, četiri ministra su se odrekla mesečne zarade. Ministarsku platu ne primaju Slavica Đukić Dejanović, ministarka zdravlja, Žarko Obradović, ministar prosvete, Zorana Mihajlović, ministarka energetike i Alisa Marić, ministarka sporta.

2024 © - Vesti online