Petak 05.02.2010.
09:00
Vestionline

Posle podvodnog stiže leteći hotel

Pogled na sve šare okeana sa visine od nekoliko kilometara
Ta je firma je ovih dana predstavila neobičan projekat "Erkruz“ - hotel vazdušni kruzer visok 265 metara koji će leteti iznad gradova ili seoskih predela, a kakav će se pogled iz njega pružati možemo samo da maštamo.


"Koncept "Erkruza“ otvara pitanje treba li luksuzno putovanje da se temelji na prostorno ograničenim, stresnim putovanjima avionima“, objašnjava Nik Talbot iz "Symourpowella“.
 

"Mirniji doživljaji će biti privlačni ljudima koji traže opušteniji način transporta u kojem je sam doživljaj putovanja važniji od brzine kojom se stiže od tačke A do tačke B“, dodao je Talbot.


Iako je projekat tek u početnoj fazi, dizajneri su već razradili detaljan i realan plan letelice koja bi se u skorijoj budućnosti mogla izgraditi. U nju bi se moglo smestiti oko 100 gostiju u desetak luksuznih apartmana. Tu će biti i prostor za zabavu, barovi i restorani.


"Ne mogu da zamislim bolji način čistog luksuznog putovanja“ ističe Talbot, "zamislite da sedite u svojoj sobi i pod sobom razgledate nacionalni park Serengeti ili da lebdite iznad najviših nebodera sveta“.
 

Za konstrukciju kruzera bi se koristio vodonik, koji bi po kubiku podizao 1,2 kg tereta. Veliki rezervoar vodonika bi bili i izvor energije i vode za letelicu. Procenjena brzina kretanja je od 100 do 150 kilometara na sat, a za putovanje od Londona do Njujorka će mu trebati 37 sati.

2024 © - Vesti online