Utorak 13.11.2012.
03:29
Večernje novosti

Đilasu izmiču džokeri

Predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić (SPS) i gradonačelnik Dragan Đilas: Da li će "ostati u ljubavi"?
 

Potpredsednik SNS i prvi čovek Narodne skupštine Nebojša Stefanović za ”Novosti” nagoveštava ovakav scenario.

- Postoji mogućnost da vrh stranke već ove nedelje razgovara o političkoj situaciji u Beogradu. Očigledno je da u gradu postoji nesloga koalicionih partnera, i to oko ključnih tačaka predizbornog programa, što se najbolje videlo u petak - rekao je za Novosti Stefanović, aludirajući na epizodu u Skupštini grada, kada aktuelna vlast, zbog izostanka odbornika SPS, nije imala kovorum da izglasa važnu odluku o nabavci novih autobusa.

Taj događaj samo je podgrejao spekulacije da naprednjaci sa socijalistima i DSS uveliko spremaju novi ”red vožnje” u Starom dvoru, po kojem DS i aktuelni gradonačelnik Dragan Đilas više ne bi bili na vlasti.

Pre otvaranja zvaničnih međustranačkih pregovora, predsedništvo SNS trebalo bi da pokrene inicijativu za prekomponovanje vlasti i u glavnom gradu. Izvori iz naprednjačkog tabora kažu nam da oni mogu da računaju na 59 od 110 odbornika u gradskom parlamentu. Očekuju, takođe, da će im prići i PUPS, koji je do sada čvrsto stajao uz Đilasa, jer bi u suprotnom Krkobabić poljuljao svoje pozicije u vladi.

Potpredsednik PUPS Momo Čolaković kaže nam da nikakav poziv na razgovore od

SNS nije stigao. Tvrdi da će se oni ponašati u skladu sa interesima partije i da će odlučivati samostalno.

I šef IO SPS Branko Ružić tvrdi da ta partija još nije dobila zahtev za pregovore o smeni vlasti u Beogradu. Nezvanično saznajemo da su socijalisti već pričali sa šefovima odbora o prekomponovanju vlasti na lokalu, a pomenuto je i pitanje Beograda.

- Očekujemo uskoro neophodne promene u Beogradu - rekao je Andreja Mladenović, šef odbora DSS.

Dok naprednjaci spremaju strategiju za ”osvajanje” Skupštine Beograda, izvan klupa i vlast i opozicija uveliko vrbuju odbornike na svoju stranu. Nezvanično saznajemo da je SNS već stupio u kontakt sa pojedinim predstavnicima Đilasove liste, ali i gradonačelnik, navodno, ima svoje džokere u redovima opozicije.

2024 © - Vesti online