Ponedeljak 12.11.2012.
21:14
Srna

Crna Gora primljena u Savet za ljudska prava UN

Za prijem CG u Savet za ljudska prava glasale 182 od ukupno 193 članice Generalne skupštine UN: Biće članica tog tela od naredne do 2015. godine
 

U skladu sa rezolucijom Generalne skupštine kojom je Savet osnovan, glavni kriterijumi za prijem su doprinos kandidata unapređenju i zaštiti ljudskih prava, kao i dobrovoljno preuzete obaveze koje kandidat namerava da u punoj meri ispuni tokom svog trogodišnjeg članstva.

Iz Ministarstva podsećaju da je Crna Gora kandidaturu za članstvo podnela 2008. godine, čime je iskazala spremnost da poštuje najviše standarde u promociji i zaštiti ljudskih prava, te da u potpunosti sarađuje sa Savetom i Kancelarijom visokog komesara za ljudska prava.

"Od bivših jugoslovenskih republika, do sada su podršku Generalne skupštine za članstvo u Savetu dobile samo Slovenija i BiH, što potvrđuje da je reč o izuzetnom uspehu za mladu crnogorsku diplomatiju", navodi se u saopštenju.

Države članice dužne su da aktivno učestvuju u donošenju odluka i delovanju Saveta, u smeru davanja preporuka Generalnoj skupštini UN za dalji razvoj međunarodnih ljudskih prava i rešavanje slučajeva njihovog kršenja. One su dužne da, takođe, poštuju ključne principe Saveta - univerzalnost, nepristrasnost, objektivnost, neselektivnost i konstruktivnost međunarodnog dijaloga i saradnje.

2024 © - Vesti online