Ponedeljak 12.11.2012.
09:24
Blic

Žrtve uragana Sendi "žive kao životinje"

 

Bez struje nema grejanja, tople vode i obroka, pa je oko 300 stanovnika Hiksvila, na Long Ajlendu, protestovalo juče po drugi put ispred lokalne elektrane, jer već 12 dana nemaju električnu energiju.


Oko 250.000 Njujorčana i dalje nema struju, a mnogi noće u skloništima. Pogođeni stanovnici optužuju uprave elektrana da sporo popravljaju štetu nanetu dalekovodima.

Pročitajte sve o Uraganu Sendi ovde

Njujorčani su suočeni i sa restrikcijama sa gorivom, sistem koji je prošle nedelje uveden u Nju Džersiju, a koji znači da automobile sa parnim i neparnim brojevima na registraciji mogu naizmenično da kupuju benzin.

- Strašno je… Deca ne idu u školu već više od nedelju dana. Hrana se pokvarila, a skupo je jesti po restoranima svakog dana, pa uglavnom idemo u “Mekdonalds”. Najgora je, ipak, hladnoća. Pravi pakao – rekla je Dajen Ulfelder, jedna od učesnica demonstracija u Hiksvilu.


U naletu uragana “Sendi” na istočnu obalu SAD 29. 0ktobra poginulo je najmanje 120 ljudi, a šteta se procenjuje na oko 50 milijardi dolara. Oluja je uništila kuće oko Njujorka i duž obale Nju Džersija, odsekla struju milionima i zaustavila javni prevoz.


Milioni Njujorčana pate zbog ograničene usluge metroa, nakon što je ovaj vid prevoza pretrpeo štete tokom poplava. Metro u obalskim područjima sporo se obnavlja.

Reizabrani predsednik SAD Barak Obama posetiće sledeće nedelje pogođena područja u gradu Njujorku. Obama je odložio ranije najavljenu posetu na zahtev gradonačelnika Njujorka Majkla Blumberga, koji se zabrinuo da će poseta predsednika zauzeti dragocene policijske snage u vreme krize.


Juče je guverner države Njujork Endru Kuomo produžio rok do februara za primanje federalne pomoći za stanovnike koji su izgubili imovinu u oluji.


Guverner Nju Džersija Kris Kristi rekao je da mnoga oštećena popularna odmarališta na obali neće moći da budu obnovljena do sledećeg leta.
- Ovo je naša Katrina – rekao je Kristi, odnoseći se na uragan koji je 2005. opustošio Nju Orleans.

2024 © - Vesti online