Ponedeljak 12.11.2012.
08:00
B92

Problem gojaznih ljudi u avionu

Foto: Arhiva
 

Brojni prevoznici počeli su da sprovode nova pravila kada su u pitanju putnici koji zbog svoje težine ne mogu da se udobno smeste u 43 centimetra široko sedište u ekonomskoj klasi. Mnoge kompanije od gojaznih putnika traže da da kupe drugo sedište u avionu, a pojedinima je čak zabranjeno da se zbog svoje veličine ukrcaju u avion.

Džordž Hobika, predstavnik organizacije koja se bavi odnosom kompanija prema putnicima, veruje da odgovornost nije na putnicima već na avio-kompanijama.

"Osobe koje vape za dodatnim prostorom to rade zato što im je on potreban. Nažalost, prevoznici imaju druge ideje“, izjavio je.

Bezbednost

Uz rizik da će krupan putnik izazvati određenu dozu neudobnosti putniku do njega, kompanije moraju da razmišljaju i od bezbednosnim regulativama. Putnici moraju da budu u stanju da spuste ručice na sedištu i da vežu sigurnosni pojas. Pojedini prevoznici nude posebne produžetke za pojas, ali nisu svi toliko preusretljivi.

"Gojaznost postaje sve veći problem, ali sedišta ne postaju veća", izjavio je Hobika.

Avio-prevoznici u Kanadi imaju poseban pristup ovom problemu zbog činjenice da se gojaznost vodi kao medicinsko stanje. Oni putniku daju dodatno besplatno sedište sve dok postoji izjava doktora.

Mnoge avio-kompanije u Americi traže od gojaznih putnika da doplate za još jedno sedište, dok pojedine imaju pravo da od putnika zatraže da sačeka naredni let, ukoliko na njemu nisu prodata sva sedišta, kaki bi se udobnije smestio.

Implikacije

"Ono što su mnogi počeli da rade jeste to da su napokon ovo pitanje prepustili osoblju na aerodromu i na njima je da odluče kako će postupati sa gojaznim putnikom. Međutim, nije samo u pitanju udobnost i komfor gojaznih ljudi. Moramo da mislimo i na druge ljude koji su platili svoje sedište. I oni imaju pravo da imaju celo sedište za sebe", zaključio je Hobika.

2024 © - Vesti online