Nedelja 11.11.2012.
16:35
rts.rs

Nikolić na Vidu: Srbija će da traje

Tomislav Nikolić posetio Vido i odao počast poginulima u Prvom svetskom ratu
 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je vence u mauzoleju na ostrvu Vido, posvećenom srpskim vojnicima, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Nikolić je položio venac i na mornaričkom krstu na Vidu i bacio venac u Jonsko more - "plavu grobnicu" u koju su spuštani posmrtni ostaci srpskih vojnika. Predsednik Srbije položio je venac u "plavu grobnicu" uz taktove pesme "Tamo daleko", a motor na brodu, na kome je bila delegacija Srbije, bio je ugašen.

U delegaciji bili i ministri Petković i Mrkić

Poštu srpskim vojnicima odali su i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i ministar za kulturu i informisanje Bratislav Petković, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, gradonačelnik Krfa Janis Terpeklis i prefekt Krfa i jonskih ostrva Spiros Spiru.
Trepekalis je poručio da su Srbi i Grci oduvek bili prijatelji, o čemu svedoče i brojna bratimljenja njegovog grada sa gradovima u Srbiji.

"Ljudi koji ovde leže zauvek su veza Srbije i Grčke. Njihovo herojstvo i vaše dobročinstvo. Ovde je njima bila mala Srbija, a na ostrvu je tada bilo četiri puta više srpskih vojnika, nego što je ostrvo imalo stanovnika", rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je istakao da je "prijateljstvo Srbije i Grčke večno" i da se "menjaju vlasti, ali ne i ljudi". On je podsetio na veliko stradanje srpskih vojnika i gostoprimstvo na koje su naišli na Krfu, nakon što su izgladneli, bolesni i iscrpljeni prošli golgotu Albanije.

Srbi, prema rečima predsednika Nikolića, nikad nisu imali boljeg domaćina, a Krfljani časnijeg gosta.

"Čuvajte svoju zemlju i hvala vam što nas podržavate u čuvanju naše i što podržavate naš put ka Evropskoj uniji", poručio je Nikolić.

Predsednik Tomislav Nikolić je u spomen knjigu na Vidu zapisao: "Uskoro će 100 godina od kako ste zaspali da bi se Srbija probudila. Jednoga dana neko će u ime Srbije da položi venac i obeleži hiljadu godina. A Srbija će da traje".
 

Nikolić danas posetio ostrvo Vido

"Spomenik na Vidu i Srpska kuća dokaz su jakih odnosa i naše podrške za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i demokratije", rekao je Trepekalis.

Uz napomenu da je siguran da će dve zemlje i u budućnosti nastaviti tako, Trepekalis je naveo da ima još prostora za unapređenje saradnje, poput ekonomije, trgovine, turizma, kulture.

Članovi srpske delegacije su, u skladu sa zaključkom Vlade Srbije, a koji je usvojen na inicijativu kabineta predsednika države, na reverima nosili amblem-cvet Natalijina ramonda, sa pozadinom u bojama Medalje za spomen na povlačenje srpske vojske preko Albanije - Albanska spomenica.

Nikolić će, u okviru trodnevne zvanične posete Grčkoj, posetiti i Srpsku kuću na Krfu, posvećenu boravku srpskih trupa na tom grčkom ostrvu tokom Prvog svetskog rata.

2024 © - Vesti online